Business Internaţional

Care sunt şansele ca o ţară să părăsească zona euro în anul viitor

Care sunt şansele ca o ţară să părăsească zona...

Autor: Cătălina Butan

23.12.2012, 12:30 788

Probabilitatea ca Grecia să părăsească Uniunea Economică şi Monetară în următoarele 12-18 luni estimată la 60% de către analiştii de la Citi pare a fi greu de crezut, în condiţiile în care 70% din investitorii străini se aşteaptă ca nicio ţară să nu părăsească zona euro în anul următor, conform unui studiu realizat de banca britanică Barclays, citat de Business Insider.

Probabilitatea estimată de cei de la Citi este destul de mare, ţinând cont de faptul că Germania, cea mai mare putere economică din Europa, se ambiţionează să ajute Grecia să rămână membră a Uniunii Economice şi Monetare, temându-se de un efect domino.

Cifrele analiştilor de la Citi diferă de cifrele pieţelor de predicţie, ulimele previziuni ale acestora pentru un "grexit" anunţând o probabilitate de aproape 30%.

Eforturile autorităţilor zonei euro de a preveni colapsul Uniunii Economice şi Monetare s-au dovedit a avea rezultate, printre aceste numărându-se finanţarea statelor periferice de către Banca Centrală Europeană.

Pariurile financiare au fost făcute. Şansele ca nicio ţară să părăsească zona euro în anul următor sunt de 77%.

Posibilitatea Greciei de a ieşi din zona euro este tot mică pe măsură ce statul elen a acoperit o mare parte a datoriei prin achiziţia de obligaţiuni fără cupon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO