Business Internaţional

Caricaturile Charlie Hebdo cu profetul Mahomed au fost cenzurate de mai multe instituţii de presă din lume, inclusiv New York Times, CNN şi Associated Press

Caricaturile Charlie Hebdo cu profetul Mahomed au fost...

Autor: Madalina Cerban

08.01.2015, 13:39 542

Ziare majore, reţele de televiziune şi site-uri importante au ales să nu difuzeze sau să difuzeze blurat caricaturile cu profetul Mahomed din săptămânalul satiric Charlie Hebdo, în contextul atacului terorist care a avut loc miercuri, la sediul publicaţiei, şi care s-a soldat cu 12 morţi, potrivit BuzzFeed, unul dintre cele mai cunoscute site-uri de ştiri cu tematică socială la nivel internaţional.

Astfel, cotidianul britanic The Telegraph a prezentat blurat una dintre reprezentările satirice ale lui Mahomed care a fost publicată iniţial pe coperta uneia dintre ediţiile anterioare ale Charlie Hebdo.

The Telegraph a folosit de asemenea o imagine decupată cu Stéphane Charbonnier (Charb), directorul Charlie Hebdo, ucis în atentatul de miercuri. În această imagine, Stéphane Charbonnier ţine în mâini publicaţia Charlie Hebdo, însă fotografia prezentată de The Telegraph a fost tăiată astfel încât să nu se vadă caricatura cu profetul Mahomed de pe prima pagină a ziarului francez.

Şi ziarul american The New York Daily News a folosit imagini blurate ale caricaturilor care îl prezentau pe profetul Mahomed. De exemplu, cotidianul american a difuzat o caricatură blurată din 2011, în urma publicării căreia sediul Charlie Hebdo a fost incendiat.

Reprezentanţii The Telegraph şi The New York Daily News nu au răspuns imediat cererilor adresate de jurnaliştii BuzzFeed pentru a motiva deciziile de a blura desenele cu profetul Mahomed.

Pe de altă parte, reprezentanţii cotidianului american The New York Times, o altă publicaţie care a cenzurat difuzarea caricaturilor cu profetul Mahomed, au explicat decizia lor: "Potrivit standardelor Times, nu publicăm în mod obişnuit imagini sau materiale care încearcă în mod deliberat să ofenseze sensibilităţi religioase. După o analiză profundă, editorii Times au decis că descrierea respectivelor caricaturi va oferi cititorilor suficiente informaţii pentru a înţelege ştirile (referitoare la atacul de la sediul Charlie Hebdo, n.r.)".

Pe de altă parte, potrivit BuzzFeed, alte instituţii de media au preferat să fie mai subtile, prezentând imagini decupate care nu au inclus imaginea profetului Mahomed. Astfel, trei imagini cu Stéphane Charbonnier (Charb), directorul Charlie Hebdo, au fost promovate, miercuri, de agenţia internaţională de ştiri Associated Press (AP), după atacul armat, însă niciuna nu a inclus o imagine a vreunei coperte a publicaţiei.

Purtătorul de cuvânt al AP, Paul Colford, a confirmat pentru BuzzFeed decizia editorială a agenţiei de ştiri de a nu promova caricaturi cu profetul Mahomed. "A fost politica noastră editorială de mai mulţi ani să ne abţinem să promovăm în mod deliberat imagini provocatoare", a mai spus Paul Colford.

Cu toate acestea, multe instituţii de media au ales să folosească imagini din arhiva AP, referitoare la acest subiect, în ciuda faptului că agenţia de ştiri a decis miercuri să promoveze doar acele imagini care nu prezintă caricaturi ale profetului Mahomed.

Decizia unor instituţii de presă de a nu promova astfel de caricaturi a apărut încă din 2005 şi 2006, după publicarea unor astfel de imagini într-o publicaţie daneză. Acele caricaturi au determinat proteste la nivel internaţional, în timp ce publicaţia daneză şi caricaturiştii săi au primit ameninţări cu mopartea.

La momentul respectiv, unele instituţii de media au publicat caricaturile în semn de solidaritate cu publicaţia daneză, în timp ce alte organizaţii de presă au decis să le cenzureze. Printre acestea din urmă s-a numărat şi reţeaua de televiziune CNN, care a difuzat o imagine blurată a caricaturilor respective.

La fel s-a întâmplat şi miercuri, după atacul armat de la sediul Charlie Hebdo, când CNN a difuzat din nou imagini blurate ale caricaturilor publicaţiei daneze şi nu a prezentat deloc imagini ale caricaturilor publicate de Charlie Hebdo.

"Pe parcursul derulării acestor evenimente dureroase, am discutat permanent despre cele mai bune modalităţi de a aborda chestiunile şi despre modul de difuzare a imaginilor pe platformele noastre", a declarat un purtător de cuvânt al CNN, precizând că discuţiile în acest sens vor continua pe parcursul derulării evenimentelor. Acesta a mai spus că, deşi nu au fost prezentate aceste caricaturi care sunt considerate ofensatoare de mulţi musulmani, imaginile au fost descrise în detaliu în materialele difuzate de CNN.

CNN nu este însă singura reţea de televiziune care nu a arătat deloc caricaturile Charlie Hebdo. De fapt, potrivit BuzzFeed, cele mai mari reţele de televiziune din lume, între care NBC News, MSNBC, CNBC, ABC News şi CBS News, au decis să nu difuzeze aceste imagini.

Pe de altă parte, deşi Fox News a difuzat miercuri o imagine a unei caricaturi cu profetul Mahomed, reprezentanţii acestei televiziuni au anunţat că nu plănuiesc să reia difuzarea respectivei imagini.

12 persoane (11 bărbaţi şi o femeie) au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre decedaţi se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

Atentatul nu a fost revendicat, dar autorii săi au urmat, se pare, ordine ale organizaţiei extremiste Stat Islamic, împotriva căreia Franţa este angajată militar în Irak. Pe de altă parte, martorii citaţi de presa franceză au declarat că redacţia publicaţiei Charlie Hebdo a fost atacată de simpatizanţi ai reţelei teroriste Al-Qaida.

Şapte persoane se află joi în arest preventiv în cadrul anchetei privind atacul, a anunţat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve. Potrivit AFP, o sursă judiciară a declarat, la rândul său, că miercuri seară au fost reţinute şapte persoane, bărbaţi şi femei din anturajul a doi fraţi identificaţi drept presupuşii autori ai atacului şi care încă nu au fost găsiţi. Locul unde au fost efectuate aceste reţineri nu a fost precizat.

Poliţia franceză a publicat fotografiile celor doi fraţi suspectaţi că ar fi autorii atacului şi care fac obiectul unor "mandate de căutare", Cherif şi Said Kouachi, în vârstă de 32, respectiv 34 de ani, şi a făcut apel la mărturiile persoanelor care au asistat la atac. Cei doi suspecţi "sunt probabil înarmaţi şi periculoşi", a avertizat prefectura de poliţie din Paris.

Presupusul lor complice, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, s-a predat poliţiei la Charleville-Mézières, în nord-estul Franţei, "după ce şi-a văzut numele circulând pe reţelele de socializare", a anunţat o sursă apropiată dosarului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO