Business Internaţional

Carnea de laborator încinge spiritele naţionale în Europa şi le provoacă indigestie fermierilor

Carnea de laborator încinge spiritele naţionale în...

Autor: Catalina Apostoiu

01.08.2024, 00:05 146

Startup-ul francez din dome­niul alimentar Gourmey a devenit prima companie care a aplicat pentru acces pe piaţa UE pentru carne crescută în laborator, mai exact un produs care imită foie gras, o specialitate tradiţio­nală în Franţa care atrage critici în creştere legate de bunăstarea anima­lelor. Producţia acestuia este inter­zisă în mai multe ţări din UE, scrie Politico.

„Nu este vorba de a înlocui ceva, ci de a complementa oferta actuală“, a declarat Nicolas Morin-Forest, CEO al Gourmey, precizând că Gourmey a aplicat pentru a obţine aprobare şi pe pieţe emergente ca UK şi Elveţia.

Dacă totul merge bine, pro­dusul Gourmey va fi disponibil chefilor europeni până în 2026 şi pe rafturile supermarketurilor în anii următori.

Startup-ul francez, care a atras 65 mi­li­oane de euro de la investitori cu ca­pital de risc, lucrează şi la alte cărnuri cultivate pentru piaţa UE, împreună cu rivali cum ar fi compania olandeză Mosa Meat.

Cel mai mare obstacol va fi in­credibila politicizare a cărnii crescute în laborator în Europa, Italia deve­nind prima ţară din lume care a inter­zis astfel de alimente în noiembrie anul trecut. În ianuarie anul trecut, miniştrii agriculturii din Franţa, Italia şi Austria, susţinuţi de alte nouă ţări UE, au cerut o mai strictă evaluare a acestui tip de produse.

Mai recent, Ungaria a notificat Comisia cu privire la planurile sale de restricţionare a producţiei naţio­nale şi comercializării de carne cres­cută în laborator.

În timp ce statele respective văd carnea de laborator ca pe o amenin­ţare la metodele tradiţionale de pro­ducţie, Gourmey îşi prezintă produ­sul drept o metodă de prezervare a culturii alimentare a Europei. Iar poziţia sa este susţinută de think tankul Good Food Institute, scrie Euractiv.

Fermierii se tem la rândul lor de carnea de laborator, aceştia punând sub semnul întrebării siguranţa şi sustenabilitatea acestor produse. „Prima cerere va deschide uşa multor altora, pentru jucători mai mari şi pieţe mai mari“, a declarat European Livestock Voice (ELV), un grup ce reprezintă interesele lanţului de aprovizionare cu carne.

Între timp, LaboFarm din Polonia va primi 9 milioane de zloţi (2,11 milioane de euro) de la National Center for Research and Development (NCBR) pentru dezvoltarea de carne de laborator, notează Warsaw Voice.

LaboFarm a anunţat lansarea cărnii de laborator în acest an. Cu fondurile de cercetare, aceasta va dezvolta tehnologie în domeniu şi încerca să crească producţia.

„Suntem convinşi că consumul în masă de carne de laborator este ceva realist pe termen lung. Pentru atingerea potenţialului deplin, este necesară cooperarea dintre sectorul privat, strategi, autorităţi, companii, inovatori, dezvoltatorii de ecosisteme şi consumatori“, arată Marcin Tischner, de la ProVeg Polonia.

Un sondaj recent a găsit că 56% dintre polonezi cred că acest tip de produse ar trebui să fie disponibil pentru consumatori.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels