Business Internaţional

Casa de licitaţii Sotheby's, dată în judecată, după ce un presupus tablou de 11 mil. lire a fost vândut cu 42.000 de lire

Casa de licitaţii Sotheby's, dată în judecată, după...

Autor: Florin Badescu

28.10.2014, 12:36 151

Fostul proprietar al tabloului, Bill Thwaytes, un colecţionar de artă din comitatul Cumbria, a acuzat casa Sotheby's de "neglijenţă profesională". Tabloul, vândut în anul 2006, a fost atribuit unui elev al maestrului italian, decedat în 1610.

Bill Thwaytes consideră că experţii casei Sotheby's ar fi trebuit să efectueze mai multe analize pentru a stabili în mod corect identitatea autorului picturii.

Această pictură în ulei, "I bari", prezintă un bărbat bogat care este înşelat de doi trişori la un joc de cărţi.

Tabloul a fost cumpărat de familia Thwaytes în anul 1962, cu 140 de lire sterline.

În 2006, Bill Thwaytes a rugat casa Sotheby's să evalueze lucrarea, iar experţii casei au ajuns la concluzia că tabloul este una dintre copiile făcute după tabloul original, care este expus la Kimbell Art Museum din oraşul Fort Worth din statul american Texas.

În anii 1950, familia Thwaytes a vândut un tablou original realizat de Caravaggio, intitulat "Concerto", renumitului Metropolitan Museum of Art din New York. Bill Thwaytes afirmă că versiunea tabloului "I bari" era de asemenea una autentică.

Casa Sotheby's a decis însă că acea copie nu a fost creată de maestrul italian şi a atribuit-o unui elev al pictorului din secolului al XVII-lea.

Pictura a fost vândută cu 42.000 de lire sterline (53.280 euro).

Casa Sotheby's, acuzată de "neglijenţă profesională", afirmă că acele afirmaţii potrivit cărora acea copie ar valora 11 milioane de lire sterline (13,9 milioane euro) sunt "complet absurde".

Procesul va dura aproximativ patru săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO