Business Internaţional

Cash-ul n-a murit: În ciuda digitalizării, tranzacţiilor electronice, plăţii cu smartphone-ul şi contact-less, cash-ul se ţine puternic

Cash-ul n-a murit: În ciuda digitalizării,...

Autor: Alex Ciutacu

13.03.2018, 18:03 495

Chiar dacă din ce în ce mai mulţi oameni utilizează carduri, telefoane mobile, sau chiar recunoaştere facială pentru a plăti pentru utilităţi sau pentru alimente, cash-ul nu arată încă semne că va dispărea curând, transmis băncile centrale, potrivit Reuters.

Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) susţine că criptomonedele şi dezbaterea din jurul lor – dacă banii cash vor fi înlocuiţi de alternative virtuale – fac parte dintr-o dezbatere mai largă cu privire la natura banilor.

Industria plăţilor a susţinut că utilizarea banilor cash este în scădere, de aceea nu trebuie să mai furnizeze la fel de multe ATM-uri sau sucursale în format fizic.

Dar în ultimul raport al BRI, cercetătorii au demonstrat că banii cash nu sunt încă o relicvă. „Comentariile constante dau impresia că banii în forma bacnotelor tradiţionale şi a monedelor sunt părăsiţi într-un ritm rapid”, spune Hyun Song Shin, consilier economic şi şef al cercetărilor în cadrul BRI.

„În ciuda tuturor evoluţiilor tehnologice pe care industria de plăţi le-a înregistrat în ultimii ani, utilizarea banilor cash înregistrează încă cea mai mare creştere în majoritatea economiilor de piaţă avansate, cât şi în cele emergente”.

Volumul de bani cash în circulaţie a crescut în ultimii ani în Marea Britanie, de la 7% din PIB în 2000, la 9% din PIB în 2016, deşi în Suedia şi într-o serie de ţări a scăzut.

„Rezistenţa cash-ului ca instituţie socială ne reaminteşte de importanţa înţelegerii funcţiei economice pe care o îndeplinesc banii, dincolo de inovaţia în tehnologie”, adaugă Shin.

În acelaşi timp, plăţile cu carduri, atât de credit cât şi de debit, sunt în creştere, de la 13% din PIB în 2000, la 25% în 2016. Oamenii deţin mai multe carduri şi le folosesc în mai multe tranzacţii mici, a spus Shin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO