Business Internaţional

Câştigători şi perdanţi într-un an 2020 sălbatic pentru bursele europene. 2020 a evidenţiat riscul de a te încrede prea mult în proiecţii economice

Câştigători şi perdanţi într-un an 2020 sălbatic...

Autor: Catalina Apostoiu

30.12.2020, 17:02 570

Câştigătorii şi perdenţii anului 2020 la nivelul acţiunilor europene au fost hotărâţi de ceea ce a definit întregul an pentru toată lumea: pandemia, scrie Bloomberg.

Lista câştigătorilor din indicatorul Stoxx Europe 600 este dominată de companii care au beneficiat de pe urma unei forţe de muncă blocate în case şi de firme dependente de tendinţe izolate de efectele pandemiei, cum ar fi energia regenerabilă. De cealaltă parte, companiile aeriene, operatorii de croaziere şi deţinătorii de mall-uri au fost loviţi din plin.

Cu un an în urmă, nimeni nu ar fi putut anticipa şocul care urma să zdrobească economia. Zona euro s-a contractat cu o rată estimateă la 8,3% de către Fondul Monetar Internaţional. În noiembrie, investitorii s-au reorientat către acţiuni mai ieftine anticipând că vaccinurile vor aduce sfârşitul pandemiei, însă acest lucru nu a fost suficient pentru a şterge pierderile pentru sectoarele rămase în urmă.

“Anul 2020 a evidenţiat riscul de a te încrede prea mult în proiecţii economice şi aşteptări ale pieţelor”, se arată într-un raport privind perspectivele pe 2021 lansat de analişti ai Jupiter Fund Management.

Un accent pus pe companii majore în cadrul industriilor, capabile să se adapteze este mai important decât încercarea de a ghici încotro se îndreaptă economia, se mai arată în raport.

Câştigători

Angajaţii rămaşi acasă au generat o creştere puternică a cererii de echipamente pentru computere. În cazul celei mai performante acţiuni din Europa, Sinch AB din Suedia, majoritatea analiştilor spun că creşterea acesteia va continua pe fondul exploziei comerţului online.

Tendinţa de a comanda de acasă a dat un impuls puternic unor companii ca HelloFresh, Delivery Hero, Zalando şi Ocado, marcând de asemenea debutul în forţă de firmei poloneze de comerţ online Allegro.eu.

Acţiunile din sectorul pariurilor au crescut deşi evenimentele sportive au fost amânate. Anul 2020 a fost unul crucial în tranziţia către energia regenerabilă. Un indicator al celor mai mari companii din industrie a urcat cu peste 90%.

În sectorul echipamentelor medicale, deşi creşterea iniţială poate părea generată de un avans pe termen scurt al cererii, aceasta ar putea continua în 2021.

Aurul, argintul şi cuprul au avut de asemenea de câştigat, iar analiştii Citigroup spun că piaţa bull a acestora ar putea mai putea dura doi-trei ani.

Perdanţi

Puţine segmente ale pieţei au avut parte de un an mai sălbatic decât cel al ţiţeiului. Preţurile au devenit negative pentru prima dată în istorie în aprilie. Industria este acum în mijlocul unei tranziţii istorice dinspre combustibilii fosili către energie regenerabilă.

Scăderea puternică a cererii de travel a afectat multiple industrii. Companiile aeriene, operatorii de croaziere, tour operatorii şi producătorii de avioane, plus lanţurile de aprovizionare ale acestora, au petrecut mare parte a anului luptând pentru supravieţuire.

Sosirea primelor vaccinuri a declanşat însă un raliu în aşteptarea unui an 2021 mai bun, indicatorul Stoxx 600 Travel & Leisure recuperând aproape trei sferturi din declin.

Accelerea comerţului electronic a generat câţiva câştigători, afectându-i în schimb pe proprietarii de mall-uri. Companiile din sector vor avea parte de un prim semestru 2021 încă dificil, avertizează Sue Munden, analist Bloomberg Intelligence.

Acţiunile băncilor europene au avut de suferit pe fondul temerilor că pandemia va duce la o creştere puternică a creditelor rele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO