În timp ce temerile legate de deficitele fiscale au zguduit pieţele globale luna trecută, s-a întâmplat un lucru neobişnuit: obligaţiunile Italiei, Greciei şi Spaniei au redevenit populare, scrie Bloomberg.
Cu doar câţiva ani în urmă, acest lucru ar fi fost de neimaginat. Aceste ţări erau de mult considerate periferia pieţelor europene, foarte cheltuitoare şi cu birocraţii umflate în mod masiv.
Astăzi însă, Italia, Grecia şi Spania au devenit gardieni ai prudenţei fiscale, menţinând sub control deficitele după lecţiile dure austerităţii care au răsturnat guverne.
În acelaşi timp, guverne mai mari şi mai puternice, din Berlin, Washington şi Tokyo, înaintează cu planuri de cheltuieli ce vor duce la creşteri semnificative ale datoriilor lor publice.
Brusc, diferenţa dintre randamentele cerute de investitori pentru a deţine obligaţiuni italiene în locul celor germane a ajuns la sub 1 punct procentual. Aceasta a coborât de la 5,7 puncte procentuale în urmă cu un deceniu, ilustrând cum prăpastia dintre „cei avuţi” şi „cei lipsiţi” din Europa, şi, mai larg, din toate pieţele dezvoltate, se estompează, pe măsură ce investitorii pedepsesc ţările care continuă să se împrumute.