Business Internaţional

Câştigătorul premiului Nobel pentru economie: Franţa trebuie să urmeze exemplul Germaniei şi al Suediei

Câştigătorul premiului Nobel pentru economie: Franţa trebuie să urmeze exemplul Germaniei şi al Suediei

Jean Tirole este al treilea francez care primeşte premiul Nobel pentru economie. El este preşedintele fundaţiei Jean-Jacques Laffont – Toulouse School of Economics (TSE), unul dintre cele mai importante centre de cercetare în economie la nivel mondial. AFP/Mediafax Foto

Autor: Mădălina Bodârlău

10.12.2014, 00:06 812

Acesta este mesajul lui Jean Tirole, economistul francez care a câştigat anul acesta premiul Nobel pentru economie şi care în 2003 a propus o serie de măsuri fundamentale pentru piaţa muncii din Franţa, printre care se nu­mără crearea unui „con­tract de angajare unic“,  mai exact renun­ţarea la clasificarea acestora în contracte pe durată determinată şi nedeterminată, scrie Les Echos.

„Ar trebui să urmăm exemplele unor ţări ca Germania şi Suedia, care au trecut prin vremuri dificile şi au implementat numeroase reforme“, a spus Tirole într-o conferinţă de presă la Stockholm, unde a venit pentru a-şi ridica premiul Nobel.

Economistul francez a amintit şi de importanţa reducerii datoriei publice a Franţei pentru a asigura viabilitatea economiei. Datoria publică a ţării a atins un maxim istoric anul acesta, depăşind 2.000 de miliarde de euro la sfârşitul celui de-al doilea trimestru, reprezentând 95,1% din PIB.

Jean Tirole este al treilea francez care primeşte premiul Nobel pentru economie. El este preşedintele fundaţiei Jean-Jacques Laffont – Toulouse School of Economics (TSE), unul dintre cele mai importante centre de cercetare în economie la nivel mondial. Cele mai importante studii ale lui Tirole se referă la modul în care trebuie reglementate industriile în care operează doar câteva companii puternice.

AFACERI DE LA ZERO