Business Internaţional

Cât câştigă cel mai bine plătit angajat de la Casa Albă. Comparaţie cu salariile angajaţilor la preşedinţie din România

Cât câştigă cel mai bine plătit angajat de la Casa...

Autor: Alexandru Nanu, Ştefan Stan

06.07.2014, 15:40 1437

Cei mai bine plătiţi angajaţi de la Casă Albă primesc 172.000 de dolari pe an, persoanele aflându-se în contact direct cu preşedintele Barack Obama. Angajaţii sunt fie şefi de personal, fie se ocupă cu diverse probleme de imagine sau opinie publică a preşedintelui şi membrilor administraţiei prezidenţiale, fie consilieri, scrie Yahoo News.

Prin comparaţie, cei mai bine plătiţi angajaţi la preşedinţie din România – consilierii preşedintelui Traian Băsescu – câştigă 1.661 dolari lunar, adică 20.000 de dolari pe an, de aproape 9 ori mai puţin decât cei din SUA. Preşedintele României are angajaţi şase consilieri. Următoarea funcţie în ordinea salariului, din angajaţii la preşedenţie, este cea de consilier de stat. Un consilier de stat câştigă în România 1.450 dolari pe lună, ceea ce înseamnă 17.400 de dolari pe an. 

Spre exemplu, David Simas, şeful biroului politic The West Wing din Statele Unite, are un salariu de 172.200 dolari, iar Caligraful şef, Patricia Blair, câstigă 97.692 dolari.

 Cel mai mic salariu de la Casa Albă este de 42.000 dolari, oferit unor analişti care monitorizau mesajele de pe Twitter legate de administraţia prezidenţială.

Doi dintre consilierii lui Obama nu au un salariu: Nathaniel Loewenthiel, absolvent al Yale Law School, ocupând funcţia de "consilier de politică", şi Elyse Cohen, director adjunct al programului"Să facem mişcare “.

Oficialii Casei Albe al căror salariu federal este de 0 $ "pot primi beneficii din alte surse, cum ar burse de merit sau prime oferite prin cadrul fundaţiilor pe care le conduc."

În conformitate cu o lege dată în anul 1995, Casa Albă trebuie să informeze Congresul despre salariile oferite personalului.

În total, cei  457 de angajati de la Casa Albă sunt plătiţi cu aproape 38 milioane de dolari, cu un salariu mediu anual de aproximativ 82.663 dolari.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO