Business Internaţional

Cât câştigă miliardarul Warren Buffett de pe urma crizei. Care sunt sfaturile lui pentru investitori

Cât câştigă miliardarul Warren Buffett de pe urma...

Autor: Ştefan Stan

12.10.2013, 15:01 1967

Miliardarul Warren Buffett a ajuns la câştiguri de 10 miliarde de dolari din criza economică, după ce a investit în câteva companii în timpul recesiunii, oferindu-le o mână de ajutor când toţi ceilalţi investitori fugeau de riscuri,  scrie The Wall Street Journal.

Buffett a ajuns la suma de 10 miliarde de dolari după ce a colectat încă o plată săptămâna trecută, ajungând la aproape 40% din investiţia făcută în timpul crizei.

Recomensa venită în urma investiţiei riscante este cea mai bună ilustraţie a ideologiei lui Buffett “Fii prudent când toţi sunt lacomi şi fii lacom când toţi sunt prodenţi”.

Cel mai recenet câştig al miliardarului din Omaha şi a conglomeratului condus de acesta, Berkshrie Hathaway, vine în urma plăţii unui împrumut luat în 2008 de producătorul de dulcuri Mars, în valoare de 4,4 miliarde de dolari. Această plată va genera un profit de cel puţin 680 de milioane de dolari.

“În termeni de profitabilitate, un investitor normal ar fi putut să câştige la fel de bine dacă ar fi investit în piaţa de capital şi dacă ar fi cumpărat în timpul perioadei de criză”, a declarat Buffett.

Investitorul american se referea la perioada începută în 2008, când acţiunile unora dintre companiile preferate de Buffett, inclusiv Wells Fargo şi American Express  au scăzut la un minim istoric.

“Faci cele mai bune achiziţii când oamenii se tem şi sunt deosebit de prudenţi”, a adăugat Buffett.

Warren a spus că speră să folosească banii pentru a face alte investiţii, care vor aduce întoarceri de active la fel de atractive. Berkshire va continua să cumpere acţiuni, pe care le va adăuga la portofoliul de peste 100 de miliarde, pentru că “încă e mai bine să ai acţiuni decât bani”, după cum a spus Buffett.

Achiziţii mari, precum achiziţia firmei feroviare BNSF Railway în 2010 pentru 26 de miliarde de dolari, sunt mai greu de găsit în prezent. Pe măsură ce preţurile au crescut, odată cu reveniera economică, Buffett s-a plans în mod public de numărul mic de afaceri atractive care ar putea pune Berkshire în poziţia să-şi folosească banii.

Începând cu Mars, în aprilie 2008, unele companii mari au apelat la Buffett şi “bugetul” imens al Berkshire ca o măsură de ultimă instanţă.

În şase afaceri majore, Berkshire a investit 26 de miliarde de dolari. Ultimul împrumut pe care l-a făcut Berkshire a fost în Bank of America, în 2011. Pe lângă Mars şi Bank of America, compania lui Buffett a investit şi în Goldman Sachs, Swiss RE, Dow Chemical şi General Electrics.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO