Business Internaţional

Cât de mare este pericolul apelor contaminate din Rio de Janeiro, unde se vor desfăşura JO

Cât de mare este pericolul apelor contaminate din Rio de...

Autor: Oana Bujor

04.08.2016, 09:52 81

Potrivit Descoperă, săptămâna trecută s-a speculat că doar trei linguri din apă contaminată ar putea periclita sănătatea atleţilor.

The Associated Press (AP) a publicat un articol în care doctorul Valerie Harwood, director al Department of Integrative Biology de la Universitatea din Florida de Sud, a sfătuit turiştii şi atleţii să ,,nu îşi bage capul sub apă''.

Recentele temeri au apărut după ce AP a publicat un studiu realizat pe o durată de 16 luni asupra căilor navigabile din Rio de Janeiro, locul în care olimpicii (vâslaşi, înotători) vor concura. Aceştia au analizat şi apa mărilor în care se vor scălda turişii. Cea mai afectată zonă este laguna Rodrigo de Freitas, locul în care vor fi organizate evenimentele de canotaj şi navigaţie. Într-o mostră extrasă în martie 2015, AP a descoperit 1,73 de miliarde de adenoviruşi per litru de apă.

Adenovirusurile fac parte dintr-o categorie de virusuri care pot provoca infecţii, inclusiv gastroenterite, conjunctivite, infecţii respiratorii, cistite şi afecţiuni ale pielii. Deşi boala poate fi neplăcută pe termen scurt, numărul morţilor din cauza infecţiei cu adenovirusuri este foarte mic.

Majoritatea infecţiilor pot fi tratate în câteva zile sau săptămâni, însă în cadrul unor studii s-a descoperit că unele cazuri ale infecţiei cu adenovirusuri pot cauza în timp inflamaţia creierului la cobai. Şansele ca o persoană să contacteze o infecţie cu adenoviruşi de-a lungul vieţii sunt foarte mari.

Însă apa este gazda unor agenţii patogeni care, teoretic, pot provoca daune majore, inclusiv holeră, dizenterie, hepatita A şi febră tifoidă. AP a analizat apele din Rio pentru a măsura nivelul de bacterii coliforme. Bacteriile coliforme au fost descoperite mereu în fecalele animalelor, acesta fiind un indicator puternic al numărului crescut de patogeni din apă.

Mostrele de apă prelevate în iunie 2016 de pe plajele din Copacabana (zona în care va avea loc triatlonul de înot) şi de pe plajele din Ipanema au demonstrat că numărul bacteriilor coliforme este extrem de scăzut. În aceste ape, cercetătorii au descoperit între 31 şi 85 coliformi din fecale pentru fiecare 100 de mililitri. Conform standardelor apei din California, 400 de coliforme din fecale per 100 de mililitri în apa mărilor poate fi considerat sigur pentru înot. Însă aceştia avertizează că numărul lor a crescut peste limita admisă, de cinci ori în timpul celor 13 luni de observaţii.

AP a declarat că aceste plaje conţin un număr alarmant al rotavirusurilor. Apele din Capadocia şi Ipanema conţin 7,22 de milioane, respectiv 32,7 milioane de rotavirusuri per litru.

Rotavirusurile sunt cauza principală a infecţiilor gastrointestinale severe, în rândul copiilor. Simptomele pot include diaree severă, stări de vomă, dureri abdominale şi febră.

În cel mai recent raport al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate s-a estimat că rotavirusul a ucis în jur de 215.000 de copii cu vârsta până în cinci ani, în 2013. La adulţi, infecţia nu este atât de puternică, uneori fiind asimptomatică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO