Business Internaţional

Cât de mult ajută de fapt bebeluşul regal economia Marii Britanii?

Cât de mult ajută de fapt bebeluşul regal economia...

Autor: Octavian Calei

24.07.2013, 13:08 1965

Analiştii britanici, entuziasmaţi de naşterea viitorului moştenitor al tronului Marii Britanii, s-au grăbit să emită prognoze care susţin că evenimentul casei regale va stimula economia ţării în următoarele săptămâni prin creşterea vânzărilor, însă efectul este puţin semnificativ, scrie Financial Times.

Centre of Retail Research (Centrul de Cercetare în Vânzări – n.r.), o companie de cercetare economică britanică, estimează că naşterea bebeluşului regal va creşte cifra vânzărilor cu 243 de mil. de lire sterline (282 mil. euro) în perioada 1 iulie – 31 august.

Aceeaşi companie susţine că vor fi cheltuiţi cu 87 de milioane de lire sterline (101,3 mil. euro) mai mult pe petreceri, vor fi cumpărate suveniruri cu 80 de mil. lire sterline în plus (93,1 mil. euro) iar vânzările de cărţi şi DVD-uri vor creşte cu 76 de mil. lire sterline (88,5 mil. euro). De asemenea, vor fi deschise 3 milioane de sticle de şampanie şi vin pentru a celebra naşterea prinţului, arată analizele Centre of Retail Research.

Howard Archer, demnitar european şi economist britanic de la firma HIS Global Insight, este de părere că naşterea prinţului este un semn pozitiv în privinţa impactului asupra economiei. El spune că efectul se va limita la creşterea comerţului, a vânzărilor de alcool şi al veniturilor caselor de pariuri. În acelaşi timp, evenimentul casei regale britanice ar putea atrage turişti în următoarele săptămâni.

Având în vedere însă că vânzările din ultimele trei luni ale economiei britanice s-au situat în jurul valorii de 87 miliarde de lire sterline (101,3 mld. euro), creşterea de 243 milioane de lire sterline este nesemnificativă, puţin sub 0,3%. Naşterea viitorului rege al Marii Britanii ar putea spori PIB cu 0,02%, iar în cel mai optimist scenariu, dacă toate cheltuielile înregistrate în plus ar fi pentru produse şi servicii britanice, PIB ar creşte cu 0,06% într-un trimestru, relatează FT.

Ducesa de Cambridge, soţia prinţului William, a născut un băieţel, luni, la Maternitatea St. Mary din Londra, bebeluşul fiind primul copil al cuplului princiar şi al treilea în ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO