Business Internaţional

Cât de sănătoasă este economia SUA: Cele mai multe joburi noi sunt slab plătite, iar consumul pe credit creşte cu un ritm record

Industria manufacturieră din SUA a pierdut aproape 19.000 de locuri de muncă într-un an

Industria manufacturieră din SUA a pierdut aproape 19.000 de locuri de muncă într-un an

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2016, 00:05 990
Maşinăria americană de creat locuri de muncă şi-a încetinit substanţial cadenţa în aprilie, când rata de participare la forţa de muncă a început să scadă, subliniind vulnerabilităţile de pe piaţa muncii din cea mai mare economie din lume.

În martie, creditele de consum s-au umflat cu cel mai accentuat ritm din noiembrie 2001, de 10% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit The Wall Street Journal. 

Rata de participare la forţa de muncă a scăzut în aprilie de la 63% la 62,8%, inversând o tendinţă care a început în toamnă după ce indicatorul ajunsese la minime văzute ultima dată în anii 1970. Aproximativ 94.044.000 de americani nu aveau loc de muncă şi nici nu-şi căutau de lucru în aprilie, cu 562.000 mai mulţi decât în martie.

Numărul participanţilor la forţa de muncă civilă s-a redus cu 362.000, la 158.924.000 de persoane.

Participarea la forţa de muncă scade din anii 1990, dar criza financiară a accelerat declinul, lăsându-i pe economişti să se întrebe cât din această scădere este rezultatul slăbirii economiei şi descurajării oamenilor şi cât este efectul îmbătrânirii populaţiei.

În ultimele 12 luni, unele dintre cele mai rapide creşteri în ceea ce priveşte locurile noi de muncă au fost înregistrate în sectoare cu unele dintre cele mai mici salarii, precum industria hotelieră şi a restaurantelor, retail, comerţ, educaţie, sănătate şi servicii şi afaceri profesionale, notează CNBC.

În aprilie, două sectoare, sănătatea şi cel al serviciilor şi afacerilor profesionale, au contribuit cu aproape 70% la creşterea numărului de locuri de muncă.

În minerit, în industria manufacturieră şi cea a bunurilor de folosinţă îndelungată numărul locurilor de muncă a scăzut.

Încetinirea angajărilor din aprilie (160.000 de locuri de muncă nou create, potrivit datelor guvernamentale, cu mult sub aşteptări) reflectă probabil prudenţa companiilor în faţa semnelor că economia frânează, dar şi lipsa forţei de lucru calificate pentru anumite sectoare cum ar fi construcţiile.

Luna trecută, guvernul a anunţat că economia abia a crescut în primul trimestru.

În primele trei luni ale anului, fabricile au eliminat 47.000 de posturi, afectate în parte de aprecierea dolarului şI de cererea slabă pentru exporturi. Însă în aprilie, numărul de locuri de muncă din industria manufacturieră a urcat cu 4.000.

Între ianuarie 2015 şI martie 2016, industria mineritului şI a lemnului a pierdut 170.000 de locuri de muncă. În aprilie, companiile din acest sector au eliminat încă 8.000 de locuri de muncă. Pentru mineri, aprilie este a 19-a lună consecutivă de scădere.

 Concedierile nu au ocolit nici sectorul public, scrie The New York Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO