Business Internaţional

Cât de săracă este America, cea mai mare economie a lumii? Unu din şapte americani trăieşte sub limita sărăciei

Cât de săracă este America, cea mai mare economie a...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.03.2013, 00:06 4614

În SUA, cea mai mare economie a lumii, unu din şapte americani trăieşte sub limita sărăciei, 15% din familii se confruntă cu nesiguranţa alimentară, aproximativ 44 de milioane de persoane se bazează pe programul alimentar al statului, iar 3,6 milioane de oameni câştigă sub salariul minim pe economie, care este deja cel mai mic dintre cele ale oricărei economii majore occidentale. În privinţa ratei de sărăcie din rândul copiilor, dintre ţările dezvoltate doar România stă mai prost decât SUA.

SUA are cel mai mic salariu minim pe economie dintre marile economii occidentale, de 7,25 de dolari pe oră, iar Obama a propus majorarea acestuia la 9 dolari pe oră până în 2015. Dacă ar fi fost majorat în ritmul creşterii productivităţii începând cu 1968, salariul minim ar fi depăşit 16,5 dolari pe oră, pe când salariul de subzistenţă, adică venitul minim necesar pentru acoperirea nevoilor de bază, a fost calculat la 16-23 de dolari pe oră.

Potrivit celor mai recente date, 3,6 milioane de americani au câştigat anul trecut sub salariul minim pe economie, iar aceştia nu sunt doar studenţi în căutarea unui job de subzistenţă. Aproximativ ju­mătate din cei cu salarii minime au vârste de peste 25 de ani., iar trei treimi au absolvit liceul, scrie CNBC. Acest lucru este îngrijorător deoarece cheltuielile populaţiei sunt principalul motor al economiei SUA.

O persoană care lucrează cu normă întreagă pentru un salariu minim ar aduce acasă un salariu de 15.000 de dolari pe an, cu puţin peste limita sărăciei pentru o gospodărie cu două persoane adulte şi cu 8.000 de dolari sub pragul sărăciei pentru o familie cu patru persoane.

Unii economişti spun că majorarea salariului minim ar ajuta milioane de angajaţi fără perspective de îmbunătăţire a situaţiei financiare să-şi plătească datoriile. De asemenea, o astfel de măsură ar pompa mai mulţi bani într-o economie în curs de relansare prin stimularea cheltuielilor.

„Din nefericire, pentru multe persoane scării pe care urcă îi lipsesc prea multe trepte“, a afirmat Dough Hall, director la Institutul de Politică Economică din SUA.

Dar alţi analişti cred că majorarea salariului minim ar afecta atât economia, cât şi pe angajaţii cu salarii mici. Angajatorii ar fi nevoiţi să reducă beneficiile sau din numărul locurilor de muncă pentru a-şi putea permite să plătească salarii mai mari. În prezent două treimi din angajaţii cu salarii mici lucrează la corporaţii mari precum Walmart, unul dintre cele mai mari lanţuri de retail şi cel mai mare angajator privat din lume, sau McDonald’s.

Adesea, familiile aflate sub limita sărăciei nu-şi permit să mănânce sănătos

Ca de obicei, în mijlocul disputelor teoretice este prinsă realitatea care vorbeşte de la sine. Rata medie a sărăciei din SUA este de aproape 15%, cu cote extrem de ridicate în rândul populaţiei afro-americane (26%) şi al indienilor nativi şi eschimoşilor (27%), scrie The Economic Times.

Peste 46 de milioane de americani trăiesc sub pragul sărăciei (un venit mai mic de 11.900 de dolari pe an de persoană şi 23.280 de dolari pentru o familie de patru persoane), notează NBC News. Aproape un sfert din săraci au loc de muncă, dar salariul lor este atât de mic încât nu au îndeajuns pentru a acoperi nevoile de bază precum alimente, adăpost sigur, îmbră­căminte sau îngrijirea sănătăţii.

În ultima decadă, mai mulţi factori au contribuit la creşterea sărăciei, unul fiind numărul mai mare de familii cu un singur părinte. Aproape jumătate din copiii acestor familii erau săraci în 2011.

Aproape 44 de milioane de americani se bazează pe asistenţa alimentară a guvernului care asigură în medie mai puţin de cinci dolari pe zi de persoană, su­mă derizorie pentru familiile care au de crescut copii.

Adesea, familiile aflate sub limita sărăciei nu-şi permit să mănânce sănătos. Pentru acetsea este foarte dificil, dacă nu imposibil, să cumpere alimente sănătoase care adesea costă mai mult decât mâncarea procesată. Acesta ar putea fi unul dintre factorii care fac ca americanii să fie dependenţi de alimentele procesate, notează The New York Times.

„Când te duci la magazin şi vezi că un coş mic cu afine costă cinci dolari, te întorci la acele ba­toane proteice aparent sănătoase, dar care sunt pline de zahăr, sare şi grăsimi, dar sunt la jumătate sau chiar un sfert de preţ. Este o alegere dificilă pentru familii. Toţi sunt convinşi că sub­venţiile guvernului pentru alimentele procesate ar trebui reorientate spre legume şi fructe“, scrie jurnalistul Michael Moss.

Un studiu realizat în 2011 de banca centrală arată că majorarea salariului minim creşte veniturile şi încurajează cheltuielile, în special pe cele pentru achiziţia de maşini.

Autorii au examinat date pentru 23 de ani şi au calculat că o creştere cu un dolar a salariului minim are ca rezultat cheltuieli noi de 2.800 de dolari pentru o gospodărie în anul următor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO