Business Internaţional

Cât de simplu îi este preşedintelui Americii Donald Trump să destabilizeze lumea emergentă şi să încurajeze populismul în Europa? Foarte simplu

Preşedintele SUA Donald Trump şi premierul Italiei Giuseppe Conte

Preşedintele SUA Donald Trump şi premierul Italiei Giuseppe Conte

Autor: Bogdan Cojocaru

27.08.2018, 00:07 2460

Cu simple mesaje pe Twitter, preşedintele SUA Donald Trump a reuşit luna aceasta să trimită în picaj, pe rând, lira turcească şi randul sud-african, monedele unor economii emergente mari, dar instabile.

În Rusia, banca centrală a reuşit cu greu să oprească declinul rublei, datorat în parte sancţiunilor occidentale impuse acestei ţări, şi ea o mare economie emergentă. Însă perspectiva unor noi sancţiuni americane, în contextul în care investigatorii americani fac lumină în cazul amestecului Moscovei în alegerile pentru preşedinte câştigate de Trump, pune de pe acum noi presiuni pe rublă. Washingtonul ar putea impune noi sancţiuni în toamnă.

Din Italia, ţară guvernată de o coaliţie de două partide, unul de extremă dreapta şi celălalt antisistem, a venit prin intermediul unui ziar vestea că Trump a promis guvernului de la Roma că îl va ajuta să se finanţeze prin achiziţii de obligaţiuni. Nu este clar cum SUA vor putea face acest lucru, însă ajutorul ar veni în condiţiile în care Roma este de aştepta să abandoneze disciplina fiscală cerută de UE în timp ce Banca Centrală Europeană opreşte programul de ajustare cantitativă prin care a ţinut sub control costurile de finanţare din zona euro.  

Joi, randul sud-african s-a depreciat faţă de dolar după ce Trump a criticat reforma agrară a guvernului de la Pretoria, una care i-ar defavoriza pe fermierii albi. Trump a scris pe Twitter că i-a cerut secretarului de stat Mike Pompeo să studieze „confiscările de terenuri şi ferme“ şi „uciderea în masă a fermierilor“ din Africa de Sud. Tot cu un tweet, guvernul sud-african a răspuns că „respinge total această percepţie îngustă care caută doar să divizeze naţiunea sud-africană şi să ne reamintească de trecutul colonial“, scrie Reuters.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat la începutul lunii că merge mai departe cu planurile de a schimba constituţia pentru a permite exproprierile de terenuri fără compensaţii. Albii încă deţin cea mai mare parte a terenurilor din Africa de Sud, la peste două decenii de la căderea apartheidului. 

Reforma i-a speriat pe unii investitori, deja îngrijoraţi de creşterea economică slabă, de umflarea datoriei publice şi de greşelile de guvernare. În iunie, Moody’s, ultima din cele trei mari agenţii de rating care menţin Africa de Sud în grupul de calificative care recomandă ţara pentru investiţii, a explicat că incertitudinile privind reforma agrară şi minieră riscă să limiteze investiţiile. În trecut, Trump s-a arătat tolerant faţă de mişcări care promovează supremaţia rasei albe. 

La mijlocul acestei luni, Trump a trimis la pământ lira turcească cu următorul mesaj pe Twitter: „Tocmai am autorizat dublarea tarifelor pe oţel şi aluminiu în ceea ce priveşte Turcia în contextul în care lira turcească alunecă în jos rapid în raport cu dolarul nostru foarte puternic“. Banca centrală a Turciei a trebuit să majoreze mascat dobânzile pentru a domoli declinul monedei, care s-a depreciat cu aproape 40% faţă de dolar anul acesta. Joi, lira a continuat să se ducă în jos, dar uşor. Vineri, valoarea monedei creştea. Trump sancţionează Turcia pentru că guvernul lui Erdogan a reţinut un pastor american, pe Andrew Brunson, pe care-l acuză că are legături cu teroriştii responsabili pentru lovitura de stat ratată din 2016. Şi alţi cetăţeni americani sunt reţinuţi în Turcia, dar despre ei Trump nu spune nimic. Lira turcească a ajuns cea mai instabilă monedă din lume, iar analiştii apreciază că volatilitatea va continua dacă guvernanţii nu adoptă o abordare mai prietenoasă cu pieţele, notează Bloomberg. Deocamdată, Erdogan vrea un control mai mare în economie şi în politica monetară. Turcia a mai trecut printr-o criză acută a lirei în 2001, doar că atunci planurile de ieşire erau mai clare, iar SUA erau considerate un aliat. Ziarul german Die Welt scrie că prăbuşirea lirei face din Turcia o ţară cu forţă de muncă ieftină. Industria textilă din Germania este încântată de acest lucru. 

Rubla rusească s-a depreciat cu 8% faţă de dolar luna aceasta, împinsă în jos de presiunile ameninţărilor cu noi sancţiuni americane asupra Rusiei şi de tensiunile de pe pieţele emergente. Vineri, moneda a început să urce, în condiţiile în care investitorii evaluează decizia băncii centrale de a suspenda achiziţiile de valută pentru a proteja rubla. 

„Însă dacă cresc presiunile geopolitice făcute de SUA asupra Rusiei, iar în toamnă sunt aplicate noi sancţiuni, suspendarea achiziţiilor de dolari de către banca centrală a Rusiei nu va schimba traiectoria perechii dolar/rublă“, spune Vladimir Miklashevsky, economist la Danske Bank. Bogdan Cojocaru

Rubla rămâne sub presiune din cauza temerilor de noi sancţiuni occidentale, alimentate de comentarii făcute din SUA în contextul evoluţiei investigaţiei procurorului special Robert Mueller în cazul unui presupus amestec rusesc în alegerile americane. De asemenea, Washingtonul este aşteptat să anunţe în toamnă noi sancţiuni contra Rusiei în legătură cu otrăvirea în Marea Britanie a agentului dublu Serghei Skripal şi a fiicei acestuia la începutul anului. Pe de o parte, o rublă slabă de obicei alimentează inflaţia, care erodează puterea de cumpărare a populaţiei. Pe de cealaltă parte, o rublă slabă umflă veniturile bugetare deoarece materiile prime produse în Rusia sunt vândute în străinătate contra dolari. 

În Italia, ziarul Corriere della Sera scrie că Trump i-a spus premierului Giuseppe Conte că SUA sunt dispuse să ajute ţara cumpărând obligaţiuni guvernamentale anul viitor, în condiţiile în care Italia caută să-şi refinanţeze datoria. Ziarul citează trei oficiali de rang înalt italieni. Discuţia ar fi avut loc în urmă cu trei săptămâni, când Trump s-a întâlnit la Casa Albă cu Conte. Yieldurile obligaţiunilor italiene sunt sub presiune din cauza planurilor guvernului de a majora cheltuielile. 

Specialiştii spun că Trump ar putea ajuta Italia folosindu-şi influenţa pentru a convige investitori americani sau fonduri de pensii să cumpere datorie italiană. Aceasta când tot mai mulţi investitori părăsesc pieţele italiene. 

Matt Cairns, analist la Rabobank, spune că SUA s-ar putea să încerce să investească în economia italiană, posibil în proiecte de infrastructură. 

Trump şi-a exprimat adesea sprijinul pentru mişcările anti-imigraţie din Europa şi pentru liderii politici care contestă actuala ordine din UE. Liga Nordului, unul din partidele din coaliţia de guvernare, are tendinţe xenofobe. Matteo Salvini, liderul Ligii, a mărturisit tot pentru Corriere că vede semne ale unui atac economic împotriva ţării sale. Acelaşi lucru îl spune şi Erdogan, cu referire la economia Turciei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO