Business Internaţional

Cât de tare suferă economia chineză? S-ar putea ca mai mult decât se vede

Cât de tare suferă economia chineză? S-ar putea ca mai...

Autor: Catalina Apostoiu

18.03.2019, 17:33 1000

Premierul chinez Li Keqiang a declarat la finalul săptămânii trecute că guvernul ţării va susţine în continuare economia în faţa noilor presiuni asupra creşterii, potrivit CNBC. 

“Este adevărat că economia Chinei resimte noi presiuni asupra creşterii”, a declarat Li, remarcând faptul că încetinirea celei de-a doua mari economii a lumii vine în contextul în care creşterea economiei mondiale se află de asemenea sub presiune. 

“Nu mergem pe relaxare monetară, ci încercăm să oferim susţinere efectivă economiei reale”, a adăugat acesta. 

Cu privire la negocierile comerciale cu SUA, oficialul chinez nu a oferit detalii, subliniind că cele două părţi poartă discuţii strânse şi arătându-se încrezător că acestea au suficientă înţelepciune pentru a atenua tensiunile.

Recent, Li a înfăţişat o imagine sumbră pentru economia chineză, subliniind necesitatea ca ţara să se pregătească pentru o “bătălie dură”, şi a fixat un interval mai scăzut pentru creştere, între 6 şi 6,5%. 

Cifrele oficiale au indicat faptul că economia chineză a avansat cu 6,6% anul trecut, cel mai lent ritm de creştere din 1990. O analiză a factorilor sezonieri şi nivelurilor poluării aerului semnalizează că decelerarea ar putea fi mult mai semnificativă în acest an, arată analiştii. Date recente au indicat o scădere a producţiei industriale chineze de la 5,7% în decembrie la 5,3% în ianuarie şi februarie, cel mai lent ritm din 17 ani. 

“Datorită campaniei anti-poluare din noiembrie 2017 şi martie 2018, datele privind activitatea din ianuarie-februarie ar putea fi peste nivelul real din cauza unei baze scăzute”, arată Ting Lu, de la Nomura.

Perspectivele economice nu sunt roze. Lu şi-a redus proiecţia de creştere pe T1 la 6,2% faţă de anul trecut şi şi-a menţinut o estimare de creştere şi mai joasă, de 5,7%, pentru T2.

“Ultimele date reprezintă un avertisment după cele legate de exporturi şi creditare”, arată Larry Hu de la Macquarie. “Toate anunţă dificultăţi semnificative pe viitor”.
Încetinirea creşterii, condiţiile mai stricte de creditare şi creşterea numărului de defaulturi pe obligaţiuni pun presiune pe cash flow-ul companiilor, iar acestea au dificultăţi în creştere în a fi plătite de către partenerii de business, relevă un studiu al Coface. 

Tot ca urmare a încetinirii creşterii economice, dar şi restricţiilor asupra investiţiilor speculative, preţurile medii pentru locuinţele noi au avansat cu 0,5% în februarie, cel mai lent ritm din ultimele 10 luni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO