Business Internaţional

Cât imi dai ca să-ţi fur 1 miliard de dolari? Topul celor mai mari escroci financiari din ultimii 20 de ani

Cât imi dai ca să-ţi fur 1 miliard de dolari? Topul celor mai mari escroci financiari din ultimii 20 de ani

Autor: Marius Oncu - Mediafax

15.09.2011, 16:16 4783

Traderul arestat în centrul financiar londonez, suspectat că a provocat grupului elveţian UBS pierderi de două miliarde de dolari prin tranzacţii neautorizate, a intrat astfel în rândul marilor escroci financiari, relatează Reuters.

Angajatul UBS, arestat de poliţie la 3:30 dimineaţa (ora Londrei), este Kweku Adoboli, în vârstă de 31 de ani, trader la sediul din Londra al grupului, scrie cotidianul britanic Financial Times.

Potrivit paginii sale de Facebook, Adoboli are origini în Ghana, este pasionat de fotografie şi "fan" al postului tv Al Jazeera.

El ascultă genuri de muzică apropiate culturii hip-hop, precum beatbox sau afrobeat, apreciază serialul american The Wire (difuzat în România sub numele "Cartelul Crimelor") şi îi plac vinurile argentiniene.

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat joi că a înregistrat o pierdere de două miliarde de dolari din cauza unor tranzacţii financiare neautorizate efectuate de un trader al diviziei de investiţii. Banca a arătat că va înregistra pierderea în trimestrul al treilea al acestui an.

În ultimele două decenii, sectorul finanţelor internaţionale a fost zguduit de mai multe scandaluri legate de fraude financiare cauzate mai ales de traderi, potrivit Reuters, cel mai recent fiind cel de la grupul francez Societe Generale.

Octombrie 2010 - Jerome Kerviel, fost trader la Societe Generale, a fost condamnat la trei ani de închisoare de către un tribunal din Paris pentru rolul într-un scandal de trading şi trebuie să returneze băncii 4,9 miliarde de euro. Kerviel, în vârstă de 33 de ani, a fost găsit vinovat de încălcarea încrederii, abuz de echipamente IT puse la dispoziţie de bancă şi fals.

Aprilie 2010 - Evan Dooley, angajat la MF Global, este pus sub acuzare pentru o fraudă şi alte infracţiuni, după ce a acumulat pierderi de 141 milioane de dolari speculând pe contracte futures pentru cereale în februarie 2008. Incidentul a fost dezvăluit în decembrie 2009, când autorităţile de reglementare din SUA au amendat cu zece milioane de dolari MF Global pentru supravegherea internă insuficientă.

Iunie 2009- Un trader de la compania de brokeraj din sectorul petrolier PVM Oil Futures a acumulat pierderi de aproape zece milioane de dolari, după o serie de tranzacţii neautorizate care, potrivit estimărilor, au cauzat creşterea preţului petrolului la nivel global. Traderul, identificat drept Steve Perkins, a primit ulterior interdicţie la trnzacţii.

Mai 2009 - Fostului trader Morgan Stanley David Redmondi s-a interzis să mai profeseze în domeniu după ce a investit foarte mult în contracte futures pe petrol, iar ulterior a încercat să mascheze plasamentele.

Februarie 2009 - Fostul trader senior de la Merrill Lynch Londra Alexis Stenforsa primit interdicţie pentru cinci ani după ce şi-a supraevaluat valoarea poziţiilor de trading pentru a ascunde pierderi, forţând banca americană să înrgistreze o pierdere de 456 milioane de dolari.

Iulie 2006 - David Bullen şi Vince Ficarra, doi dealeri de derivate pe piaţa valutară la National Bank of Australia, au fost arestaţi după un scandal din 2004 care a costat banca circa 187 milioane de dolari. Cei doi au fost găsiţi vinovaţi de tranzacţii fictive pentru a încasa bonusuri şi pentru a acoperi pierderi. Traderii s-au alăturat în închisoare altor doi angajaţi ai băncii, de asemenea traderi. Bullen publicase, deja, cartea "Fals: Viaţa mea ca trader-escroc", despre cum a înlocuit consumul de alcool cu budismul.

Martie/aprilie 2006 - Fondul Amaranth Advisorsa acumulat pierderi de 6,4 miliarde de dolari din contracte pe gaze naturale pe platforma NYMEX, înainte de lichidare în 2006. Autorităţile bursiere au acuzat ulterior Amaranth şi fostul trader şef al fondului, Brian Hunter, de încercarea de a manipula preţurile gazelor naturale în contractele futures.

Februarie 2002 - Allied Irish Banka anunţat că traderul John Rusnak a fraudat subsidiara Allfirst din SUA a băncii cu 691 milioane de dolari. Rusnak a fost condamnat la 7 ani şi jumătate de închisoare, după ce a admis că a creat un sistem care i-a asigurat anual, în perioada 1997-2001, sume de 850.000 de dolari din salarii şi bonusuri.

Ianuarie 2001- Fostul director financiar al companiei Griffin Trading, Scott Szach, a fost acuzat de deturnarea a 5,56 milioane de dolari dintr-un cont al companiei către un cont de brokeraj pentru a finanţa investiţii neautorizate. La 18 luni după aceste tranzacţii, firma s-a desfiinţat.

Martie 1998- Joseph Jett, fost trader cu obligaţiuni la Kidder Peabody, a fost acuzat de raportarea unor profituri fictive de 350 de milioane de dolari pentru a ascunde pierderi, într-un scandal care a condus, ulterior, la vânzarea firmei. A fost condamnat de un judecător în septembrie 2007 să restituie 8,2 milioane de dolari şi a fost amendat cu 200.000 de dolari.

Iunie 1996 - Firma de brokeraj Sumitomo Corpa înregistrat pierderi de 2,6 miliarde de dolari pe parcursul a zece ani, din cauza unor traderi care au efectuat tranzacţii neautorizate, în special traderul şef, Yasuo Hamanaka. Sumitomo l-a concediat pe Hamanaka, poreclit "Domnul 5%", deoarece se credea că echipa sa de traderi ar controla 5% din tranzacţiile mondiale cu cupru. Mai târziu, "Domnul 5%" a fost condamnat la închisoare pentru opt ani.

Septembrie 1995 - Banca japoneză Daiwaa înregistrat o pierdere de 1,1 miliarde de dolari din cauza unor tranzacţii neautorizate cu obligaţiuni realizate de traderul Toshihide Iguchi, unul dintre directorii din SUA. Acesta a fost condamnat la închisoare în 1996.

Februarie 1995 - Barings, una dintre cele mai vechi bănci de investiţii din Marea Britanie, s-a prăbuşit, după ce traderul Nick Leeson, din Singapore, a pierdut 1,4 miliarde de dolari în tranzacţii cu derivate. Leeson a fost condamnat la închisoare în Singapore, iar banca a fost preluată de grupul olandez ING pentru o liră sterlină.

Aprilie 1992 -Autorităţile din India au acuzat bănci şi traderi că au colaborat pentru a sustrage 1,3 miliarde de dolari de pe piaţa interbancară a valorilor mobiliare, pentru a susţine o creştere puternică pe bursa de la Mumbai. Brokerul Harshad Mehta, considerat a fi în spatele acestei escrocherii, a murit în închisoare în timpul procesului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO