Business Internaţional

Cât mai durează până femeile ajung la paritate economică cu bărbaţii? Specialiştii spun că „doar” 200 de ani

Cât mai durează până femeile ajung la paritate...

Autor: Alex Ciutacu

26.12.2018, 02:18 446

 „Feminism” a fost cuvântul anului 2017, iar avântul acestui curent s-a resimţit puternic şi pe parcursul anului 2018, potrivit Quartz.

În urma alegerilor din luna noiembrie din Statele Unite au intrat mai multe femei în Congres ca niciodată. În acelaşi timp, Etiopia şi-a ales prima femeie în poziţia de preşedinte, mişcarea #MeToo a continuat să aducă la lumină scandaluri sexuale în toată lumea, unii oameni ajungând şi la închisoare.

Per total, atitudinea faţă de egalitatea de sexe se îmbunătăţeşte rapid.

Însă, realitatea este mult mai dură. Un studiu realizat de Forumul Economic Mondial lansat astăzi, denumit Global Gender Gap, arată că mai durează încă 202 ani pentru ca femeile din toată luema să ajungă la paritate economică totală cu bărbaţii.

Raportul, care ia în calcul 149 de ţări în aspecte precum educaţia, sănătatea, oportunitatea, sau accesul la muncă, a descoperit că distanţa medie până la paritate este de 68% - în alte cuvinte, veniturile femeilor reprezintă în medie 68% din veniturile bărbaţilor.  

Aceasta este o măsurătoare a egalităţii, nu a puterii, deci se uită doar la rezultate cuantificabile precum salarii, sau locuri în parlament – nu la percepţia socială sau sexismul din societate.

Zona în care femeile au cel mai mult teren de recuperat este cea a puterii politice. Femeile au acces la doar 22% din puterea politică la care au acces bărbaţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO