Business Internaţional

Cât timp economia americană rezistă, dolarul rămâne rege, făcându-i în ciudă lui Trump

Cât timp economia americană rezistă, dolarul rămâne...

Autor: Catalina Apostoiu

25.07.2019, 00:05 632

A paria împotriva dolarului american părea un lucru foarte sigur. Nu numai că preşedintele Trump susţinea în mod deschis o monedă mai slabă, dar şi banca centrală americană părea a avea o poziţie similară garantând că va reduce dobânzile. În loc să scadă însă, dolarul a rămas neobişnuit de rezistent, iar recent s-a demonstrat de ce cei care nu cred în moneda americană nu au nicio bază solidă în spate, scrie Robert Burgess, editorialist la Bloomberg.

Indicele Bloomberg Dollar Spot a atins cel mai ridicat nivel din două săptămâni, prelungindu-şi creşterile care au ajutat moneda americană să se aprecizeze în raport cu toate monedele G10 în această lună, potrivit datelor analizate de Bloomberg.

Factorul catalizator iniţial al raliului dolarului a fost acordul încheiat între legislatorii americani privind suspendarea plafonului privind datoriile până pe 31 iulie, 2021, însă acesta nu a fost decât începutul, scrie editorialistul de la Bloomberg.

Moneda americană a atins cel mai ridicat nivel după ce Fondul Monetar Internaţional şi-a actualizat perspectivele privind economia mondială. În timp ce şi-a majorat estimarea privind creşterea economiilor avansate pe acest an cu 0,1% până la 1,9%, Fondul şi-a îmbunătăţit proiecţia de creştere pentru economia americană şi mai mult, cu 0,3%, la 2,6%.

Atâta timp cât economia americană înregistrează performanţe peste cele ale celorlalte economii majore ale lumii, capitalul internaţional va fi atras către active denominate în dolari, susţinând moneda americană, potrivit lui Burgess.

Chiar şi în condiţiile în care banca centrală americană anticipează dobânzi mai reduse, randamentele titlurilor americane de trezorerie cu maturităţi de la unul la trei ani sunt în medie cu aproximativ 2 procente mai ridicate decât cele pe care investitorii internaţionali le pot obţine de pe alte segmente ale pieţei obligaţiunilor suverane ale ţărilor dezvoltate.

Titlurile de trezorerie aveau un randament cu aproximativ 1,50% mai redus în medie în 2011. Indicele dolarului s-a apreciat cu aproximativ 22% de atunci.

Celălalt factor care merge împotriva slăbiciunii dolarului este faptul că şi alte bănci centrale importante îşi relaxează politicile monetare, făcând politicile protecţioniste o pierdere de timp, potrivit lui Anchalee Worrachate şi Liz Capo McCormick. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO