Business Internaţional

Cât va mai putea Ungaria să închidă ochii la acţiunile Rusiei şi să întoarcă spatele UE

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

06.10.2014, 00:02 1772

Politica guvernului maghiar de a construi relaţii mai strânse cu Rusia, mai ales când vine vorba de energie, este foarte logică, dar nu este nevoie ca Ungaria să se opună atât de puternic politicii externe a majorităţii statelor membre ale Uniunii Europene (UE), subliniază într-un editorial redactorul-şef american al Budapest Business Journal (BBJ) Tom Popper.

La sfârşitul lunii septembrie, la doar câteva zile după vizita la Budapesta a directorului general al Gazprom Alexey Miller pentru a se întâlni cu premierul Ungariei Viktor Orban, gazoductul care livra gaze naturale din Ungaria în Ucraina a fost închis „din motive tehnice“.

Popper consideră că preşe­dintele Rusiei Vladimir Putin pare foarte dispus să folosească con­trolul asupra livrărilor de gaze în Ucraina pentru a pune presiune po­litică pe executivul ţării şi aici intervine Ungaria, care pare pre­gătită să-l ajute să facă acest lucru. Orban este unul dintre puţinii lideri din UE care susţin proiectul South Stream. Proiectul pare să fi fost conceput mai ales pentru ca Rusia să poată ocoli complet Ucraina şi să pună mai multă presiune politică pe vecinul său.

Jurnalistul consideră că UE are tot dreptul să se opună Rusiei pentru că a anexat teritoriul ucrainean Crimeea şi pentru că acordă sprijin rebelilor din Ucraina. Cu toate acestea, liderii maghiari par să ignore poziţia europeană în această chestiune pentru a-şi asigura preţuri mai mici la gazele ruseşti. Însă economia maghiară depinde de UE, chiar dacă Rusia inundă Ucraina cu gaze. Mai mult de trei sferturi din comerţul Ungariei este cu ţările membre UE, iar finanţarea euro­peană este unul din principalele motoare de creştere economică pentru Ungaria. Jurnalistul consi­deră că dacă motivele economice nu sunt suficiente pentru ca Ungaria să fie alături de UE, guvernul maghiar ar trebui să privească către Ucraina şi să vadă ce se întâmplă când un stat este dependent total de energia din Rusia. Ce s-ar întâmpla dacă re­laţia caldă din prezent a Ungariei cu Rusia s-ar răci la un moment dat, iar Rusia ar hotărî să stingă lumina? Încotro s-ar îndrepta Un­garia? se întreabă Popper.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO