Business Internaţional

Câte zerouri număraţi în următorul text: SUA are obligaţii financiare de 100.000.000.000.000 de dolari

SUA stă mai prost ca Grecia la datorii: obligaţii financiare de aproape 100.000 de miliarde de dolari

Autor: Marius Oncu

14.06.2011, 16:16 7055

Obligaţiile financiare aleStatelor Unite ajung la aproape 100.000 de miliarde de dolari, decirca şapte ori Produsul Intern Brut al ţării, dacă pe lângădatoria publică sunt incluse costurile unor programe sociale sau desprijinire a economiei în perioada crizei.Statele Unite au avut anul trecut un ProdusIntern Brut de aproape 14.700 miliarde de dolari.

Dacă sunt calculaţi toţi baniidatoraţi pentru a acoperi costurile viitoare ale unor programeguvernamentale, SUA sunt într-o situaţie mai gravă decât Grecia saualte state îndatorate excesiv, a afirmat Bill Gross, directorulgeneral al fondului de investiţii Pimco, potrivit postului deteleviziune american CNBC.

Pimco are active de 1.200 demiliarde de dolari şi operează cel mai mare fond cu plasamente înobligaţiuni din lume.

O mare parte a atenţiei opinieipublice din Statele Unite este concentrată asupra datoriei publice,de 14.300 de miliarde de dolari, însă aceasta nu include fonduri deaproape 50.000 de miliarde de dolari garantate de stat prinprogramele Medicare, Medicaid sau cel de securitatesocială.

Statul este, de asemenea, prins şiîn capcana altor datorii, precum programul de susţinere asistemului financiar din cauza crizei din 2008-2009, arată dateguvernamentale.

Adunate, acestea totalizeazăaproape 100.000 de miliarde de dolari, a afirmat Gross, şi pun SUAîntr-o poziţie fiscală deloc de invidiat.

"O presupunere că le-am puteareduce pe o perioadă de un an sau doi nu este realistă. Avem oproblemă şi trebuie să începem să o rezolvăm rapid", a spus şefulPimco într-un interviu.

Afirmaţiile lui Gross vin încontextul unor ştiri că băncile americane vor folosi mai puţintitlurile de Trezorerie drept garanţii pentru diverse tranzacţii,inclusiv cele cu derivate. O astfel de decizie ar putea avea loc înaugust, în contexul dezbaterilor din Congresul SUA privindcreşterea plafonului de îndatorare, potrivit şefilor unorinstituţii financiare, citate de Financial Times.

Decizia reflectă temerile tot maimari din partea comunităţii financiare referitoare la cpacitateaSUA de a găsi o soluţie la problema datoriilor şi adeficitului.

"Ne-am întrebat întotdeauna cineva cumpăra titluri de Trezorerie după ce Rezerva Federală încheieîn iunie programul de 600 de miliarde de dolari destinat achiziţieide active. Cu siguranţă nu va fi Pimco şi probabil nici alt fondglobal de obligaţiuni", a spus Gross.

El a confirmat informaţiileapărute vineri în presă privind creşterea de la 4% la 5% a ponderiiinstrumentelor financiare emise de Trezorerie în portofoliul Pimco,însă a adăugat că este puţin interesat de obligaţiunile StatelorUnite din cauza randamentelor scăzute oferite în pofida situaţieifinanciare grave.

"De ce nu ar cumpăra un investitorobligaţiuni emise de Canada sau Australia, cu situaţie financiarămai bună şi dobânzi mai mari cu 1-3 puncte procentuale. Pur şisimplu nu are sens", a afirmat Gross.

Dacă Grecia se va prăbuşi,investitorii vor prefera obligaţiunile Germaniei şi nu cele ale SUAca plasamente sigure, consideră şeful Pimco.

Guvernul american a atins, pe 16mai, limita maximă a îndatorării, de 14.294 miliarde de dolari.Trezoreria a autorizat măsuri extraordinare, care permit guvernuluisă se mai poată împrumuta până pe 2 august. După această dată,guvernul nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va puteaonora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO