Business Internaţional

Câteva zeci de angajaţi ai băncii elveţiene UBS sunt implicaţi în ancheta manipulării dobânzii LIBOR. Sunt posibile pedepse penale

Câteva zeci de angajaţi ai băncii elveţiene UBS sunt implicaţi în ancheta manipulării dobânzii LIBOR. Sunt posibile pedepse penale

UBS a fost sancţionată anul trecut de autorităţile din Japonia după ce unii angajaţi au încercat să influenţeze rata de referinţă de pe piaţa interbancară din Tokio. Foto: AFP

Autor: Radu Bostan

19.12.2012, 00:03 286

Peste 30 de angajaţi şi directori din UBS vor fi citaţi în înţelegerea dintre banca elveţiană şi autorităţile de reglementare din mai multe ţări prin care se va închide ancheta privind manipularea LIBOR. Scandalul manipulării dobânzilor interbancare se va extinde însă şi la EURIBOR, echivalentul LIBOR în Europa, şi cel puţin zece bănci cu nume sonore din industria financiară sunt anchetate de UE, fiind suspectate de complicitate la fixarea ratei de referinţă pentru instrumentele financiare denominate în euro.

UBS va plăti o amendă de 1,5 miliarde de dolari, iar divizia din Japonia va accepta răspunderea penală în Statele Unite, potrivit surselor apropiate discuţiilor dintre bancă şi autorităţile americane, britanice şi elveţiene. Forma finală a înţelegerii, care ar putea fi anunţată astăzi, va fi negociată până în ultimul minut, dar este sigur că UBS nu îşi va pierde licenţa de activitate pe piaţa japoneză, scrie Financial Times.

UBS va deveni astfel a doua bancă după cea britanică Barclays care recunoaşte că angajaţii au luat parte la manipularea dobânzilor. Barclays a plătit amenzi de 470 milioane dolari în luna iunie pentru a pune capăt investigaţiei, iar directorul general, directorul operaţional şi preşedintele board-ului băncii şi-au dat demisia în urma scandalului. Nicio persoană nu a fost inculpată în cadrul înţelegerii cu Barclays, dar mai mulţi bancheri sunt anchetaţi în prezent.

Nu se ştie dacă vor cădea capete şi la UBS, pentru că nu toţi bancherii citaţi vor fi puşi sub acuzaţie. Este însă sigur că înţelegerea cu autorităţile va arăta că birourile de trading ale băncii din Tokio până în Londra au fost implicate în perioada 2005-2010 în fixarea dobânzii folosite ca rată de referinţă pentru instrumente financiare în valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari. Banca a fost sancţionată anul trecut de autorităţile din Japonia după ce unii angajaţi au încercat să influenţeze rata de referinţă de pe piaţa interbancară din Tokio, TIBOR, pentru a-şi mări profiturile din tranzacţiile proprii.

Următoarea înţelegere din cadrul anchetei internaţionale în "afacerea LIBOR" va fi cel mai probabil semnată cu Royal Bank of Scotland (RBS), care ar putea plăti amenzi totale de peste 200 de milioane de dolari. RBS, deţinută în majoritate de statul britanic, se teme că un pact prin care ar accepta o parte din responsabilitate ar lăsa banca expusă unei serii de procese civile şi susţine că implicarea sa în asocierea internaţională pentru manipularea dobânzilor a fost limitată la câţiva angajaţi, potrivit Sky News.

În cazul "aranjării" EURIBOR, care este calculată din informaţii primite de la cele mai mari bănci, la fel ca LIBOR, Comisia Europeană a deschis o anchetă în octombrie 2011. Investigaţia vizează, între altele, băncile Credit Agricole, Societe Generale, HSBC şi Deutsche Bank, iar rezultatele vor fi anunţate în curând, notează The Wall Street Journal. Două bănci, Citigroup şi DekaBank, au părăsit recent consiliul care calculează rata de referinţă, iar administratorii EURIBOR au avertizat că şi alte instituţii le-ar putea urma exemplul în urma "reclamei negative".

Amendă modică în cazul listării problematice a Facebook

De cealaltă parte a Oceanului, statul american Massachusetts a penalizat gigantul financiar Morgan Stanley cu cinci milioane de dolari, acuzând instituţia, care a intermediat listarea Facebook pe bursa newyorkeză, că a oferit date privind starea financiară reală a reţelei sociale doar unor anumiţi investitori şi a ascuns informaţiile faţă de public. Potrivit rechizitoriului, aceste informaţii arătau că Facebook întâmpina dificultăţi în vânzarea reclamelor pe telefoanele mobile şi în consecinţă veniturile reţelei urma să scadă, notează Boston Globe.

Preţul unei acţiuni Facebook la oferta publică din luna mai a fost de 38 de dolari, dar a scăzut până la un nivel minim de 17,55 dolari în septembrie. Investitorii care au pierdut 40 miliarde de dolari în doar o lună din cauza scăderii preţului acţiunilor au deschis peste 40 de procese împotriva Facebook, a bursei Nasdaq şi a Morgan Stanley. În ultima perioadă preţul acţiunilor reţelei de socializare a început să crească, iar la închiderea Wall Street luni-seară acestea valorau 26,75 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO