Business Internaţional

Catherine Murphy, avocata care se luptă cu cel mai bogat om din Irlanda pentru a face lumină în afacerile care au adus ţara în pragul falimentului

Catherine Murphy, avocata care se luptă cu cel mai bogat...

Autor: CătăIina Apostoiu

21.06.2015, 16:11 440

Denis O’Brien, cel mai bogat om din Irlanda şi conducătorul unui imperiu de afaceri ce se întinde din Jamaica până în Camerun, are un duşman redutabil: Catherine Murphy, o avocată independentă care face săpături în relaţiile dubioase ale acestuia cu banca Anglo Irish, al cărei colaps a adus Irlanda în pragul falimentului.

Murphy, în vârstă de 62 de ani, şi-a petrecut ultimele şapte luni analizând legăturile lui O’Brien cu Anglo Irish Bank. Ea pune sub semnul întrebării achiziţia de către miliardarul irlandez a unei companii cu probleme din sectorul infrastructurii de la banca naţionalizată şi încearcă să determine dacă acesta a beneficiat de o rată preferenţială pentru creditele luate de la această bancă, scrie Bloomberg.

Fiica unui muncitor în construcţii, Murphy a pus pe jar guvernul de coaliţie al ţării şi ameninţă să ruineze reputaţia unuia dintre cei mai puternici oameni ai ţării. Într-o opinie publicată în Irish Times, O’Brien, în vârstă de 57 de ani, susţine că Murphy încearcă să obţină “notorietate şi avantaj politic” prin intermediul unor declaraţii “neadevărate”.

La rândul său, fostul CEO-ul al băncii, Mike Aynsley, a respins ceea ce a numit “declaraţiile intolerabile şi neadevărate” făcute de Murphy.

Deşi guvernul a anunţat că nu există nicio dovadă privitoare la posibile nereguli, acesta a cedat cererilor privitoare la desfăşurarea unei anchete legate de modul în care este administrată banca salvată de stat în perioada crizei din 2008.

În centrul anchetei se află întrebarea dacă şefii Anglo Irish Bank au recuperat cât mai mult posibil după criza prin care a trecut banca sau dacă unele active au fost vândute prea ieftin.

Cazul evidenţiază efectele care încă se resimt ale imploziei Anglo Irish, ale cărei probleme au adus Irlanda în pragul falimentului după ce statul a decis să o salveze cu injecţii de capital de 30 de miliarde de euro.

După naţionalizarea băncii în 2009, guvernul a instalat un nou management, una dintre problemele cu care s-a confruntat noua echipă fiind cea legată de situaţia unei companii cu probleme din sectorul infrastructurii denumită Siterserv.

Având probleme financiare serioase, compania nu şi-a putut rambursa creditele către Anglo până în 2012. În luna martie a aceluiaşi an, banca a anulat credite de 119 milioane de euro acordate Siteserv şi a vândut compania către o firmă deţinută de Denis O’Brien pentru aproximativ 45 milioane de euro. Acţionarii Siteserv au primit la rândul lor 5 milioane de euro.

Aflată în proprietatea lui O’Brien şi liberă de datorii către Anglo Irish, Siteserv a câştigat un contract cu statul pentru instalarea de contoare de apă pe întreg teritoriul Irlandei.

Catherine Murphy a început să investigheze vânzarea Siteserv în luna decembrie.

Inspirată de sărăcia pe care o văzuse în Dublin în copilărie şi de activismul tatălui său, Murphy a fost membră a unor diverse partide de stânga înainte de a câştiga un loc în parlament acum patru ani ca independentă pe o platformă de austeritate.

Ancheta lui Murphy a scos la iveală plângeri formulate de ofertanţi care au participat fără succes la procesul de vânzare a Siteserv, aceasta fiind în cele din urmă vândută lui O’Brien, preşedinte al companiei din domeniul telecomunicaţiilor Digicel Group Ltd.

O’Brien este de asemenea cel mai mare acţionar al Independent News & Media Plc, care publică unele dintre cele mai populare ziare ale Irlandei, cât şi proprietarul unui număr de posturi de radio.

În timpul unei conferinţe de presă organizate în aprilie, preşedintele Anglo Irish Alan Dukes a declarat că orice sugestie privitoare la posibile nereguli este “revoltătoare” şi că vânzarea Siteserv către O’Brien a generat un câştig maxim pentru contribuabili. Purtătorul de cuvânt al Siteserv a refuzat să comenteze.

Averea lui O’Brien se ridică la 3,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Averea sa îşi are rădăcinile într-o companie irlandeză de telecomunicaţii, Esat Digifone, pe care acesta a vândut-o către BT Group în 2001, la şase ani după ce a câştigat o licenţă de telefonie mobilă.

În 2011, o anchetă a scos la iveală faptul că O’Brien plătise sume considerabile unui ministru responsabil cu acordarea licenţei. O’Brien şi ministrul au negat acuzaţiile.

Intensificându-şi campania, Murphy a susţinut luna trecută că O’Brien, un debitor al Anglo Irish, a beneficiat de o dobândă preferenţială din partea băncii după naţionalizarea acesteia. Aceasta a afirmat că informaţia i-a fost furnizată de “un număr de surse de încredere”.

Murphy susţine că acţiunile sale sunt determinate de un sentiment de nedreptate generat de salvarea de către contribuabili a băncilor ţării. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO