Business Internaţional

Câţi bani pierde Boeing în urma incidentelor în care au fost implicate aeronavele 737 MAX

Câţi bani pierde Boeing în urma incidentelor în care...

Autor: Izabela Cutieru, Mediafax

14.03.2019, 17:16 973

Acţiunile Boeing au scăzut cu 3% imediat după ce preşedintele Donald Trump a anunţat menţinerea la sol a avioanelor 737 MAX în Statele Unite, relatează CNN.

Ulterior, acţiunile au revenit la normal, semn că decizia de menţinere la sol a aeronavelor a fost principalul motiv pentru scăderea înregistrată. Dar, deşi ziua de miercuri a înregistrat o creştere uşoară, acţiunile companiei marchează o scădere de 10% de la prăbuşire aeronavei Ethiopian Airlines, cauzând companiei o pierdere de peste 25 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă.

Decizia Statelor Unite de a menţine la sol aeronavele vine în urma a două accidente mortale petrecute în ultimele cinci luni, care au implicat aeronave 737 MAX. Un zbor al companiei Lion Air s-a prăbuşit în Indonezia în octombrie, iar o aeronavă Ethiopian Airlines s-a prăbuşit duminica aceasta. Ambele accidente s-au soldat fără supravieţuitori. Investigatorii sunt încă în căutarea cauzelor ambelor accidente.

O anchetă preliminară arată că piloţii implicaţi în accidetul Lion Air au făcut eforturi pentru a redobândi controlul asupra aeronavei. Directorul general al Ethiopian Airlines a declarat că şi piloţii companiei sale au raportat probleme de control al avionului înainte de prăbuşire.

Autorităţile aviatice globale au ordonat ca avioanele să fie menţinute la sol în următoarele trei zile. Statele Unite au fost, în esenţă, ultimul stat care permitea avioanelor respective să zboare.

Boeing a declarat că rămâne încrezător în siguranţa avioanelor, dar a recomandat de asemenea această menţinere la sol din motive „de precauţie şi pentru a asigura călătorii de siguranţa aeronavei”, potrivit unei declaraţii a companiei.

„Susţinem acest pas proactiv”, a declarat Dennis Muilenburg, director executiv al companiei. „Facem tot ce putem pentru a înţelege cauza accidentelor, alături de anchetatori şi urmărim să implementăm reformele necesare în materie de siguranţă, pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla din nou.”

Acţiunile celor trei companii aeriene americane care folosesc avioane Boeing - American Airlines, Southwest şi United - au avut de suferit pentru scurt timp, apoi au trecut pe un teritoriu pozitiv. Este foarte posibil ca Boeing să despăgubească cei trei transportatori pentru pierderile suferite. Cele trei companii operează 67 de aeronave 737 MAX.

Boeing are o istorie în privinţa recompensării companiilor aeriene în cazul în care avioanele pe care le deţin sunt menţinute la sol din cauza ordinelor privitoare la siguranţă.

Miecuri, directorul companiei Norwegian Air a afirmat că va solicita răscumpărări financiare din partea Boeing pentru veniturile pierdute în urma menţinerii la sol a 18 avioane 737Max 8.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO