Business Internaţional

Ce alege viitorul şef al BCE? Costul restructurării datoriilor unui stat din zona euro ar depăşi beneficiile

Ce alege viitorul şef al BCE? Costul restructurării datoriilor unui stat din zona euro ar depăşi beneficiile

Autor: Anca Dumitrescu

08.06.2011, 20:54 444

Viitorul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), italianulMario Draghi, a avertizat miercuri faţă de riscurile implicate derestructurarea datoriilor unei ţări din zona euro, precum Grecia,în care costurile ar fi mai mari decât beneficiile, transmiteAFP.

"O restructurare a datoriilor este o opţiune în care costurilear depăşi beneficiile şi implică grave riscuri financiare şimacroeconomice", a afirmat Draghi într-un răspuns scris laîntrebările puse de europarlamentari.

El a arătat că soliditatea financiară a băncilor dintr-o astfelde ţară, care sunt în general cele mai expuse la obligaţiunilerestructurate, va fi foarte probabil alterată.

"Din acest motiv, restructurarea datoriilor unei ţări din zonaeuro prezintă un risc semnificativ de destabilizare a sistemuluifinanciar", a avertizat Draghi, care nu poate exclude efectesemnificative de contagiune în alte state din regiune, cu impactnegativ asupra încrederii.

În cazul Greciei, programul de austeritate negociat cu UniuneaEuropeană şi FMI, în schimbul susţinerii financiare, este oprovocare majoră, dar reprezintă soluţia cea mai puţin costisitoarepentru toate părţile implicate, a adăugat Draghi, care este şefulbăncii centrale italiene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO