Business Internaţional

CE anchetează gafa S&P: Anunţul eronat al S&P privind ratingul Franţei este un incident foarte serios

CE anchetează gafa S&P: Anunţul eronat al S&P privind ratingul Franţei este un incident foarte serios

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

11.11.2011, 15:20 603

Anunţul eronat prin care agenţia Standard & Poor's (S&P) a indicat joi retrogradarea ratingului de credit al Franţei reprezintă un incident foarte serios şi va fi investigat, a anunţat vineri Comisia Europeană (CE), transmite Reuters.

"Este un incident foarte serios. Această întâmplare demonstrează că suntem într-o situaţie extrem de volatilă, că pieţele sunt extrem de tensionate, aşa că jucătorii de pe aceste pieţe trebuie să fie extrem de riguroşi şi să acţioneze cu responsabilitate" , a declarat într-un comunicat comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier.
S&P a transmis, joi, din greşeală un mesaj către abonaţii unui serviciu al companiei în care sugera că ratingul "AAA" al Franţei a fost revizuit în scădere, eroare care a dus pentru puţin timp la scăderea acţiunilor pe piaţa americană.

Eroarea S&P a speriat investitorii deja îngrijoraţi de criza datoriilor de stat din Europa, alimentând temerile că a doua mare economie a zonei euro a fost cuprinsă de furtuna de pe pieţele europene.
Incidentul a contribuit la cea mai abruptă creştere a dobânzilor obligaţiunilor de stat franceze de la lansarea euro, în 1999.

Într-un comunicat transmis la aproape două ore după incident, S&P a arătat că mesajul a fost cauzat de o eroare tehnică şi nu de vreo intenţie a agenţiei de a lua vreo decizie în privinţa Franţei. S&P a arătat că ratingul Franţei rămâne AAA, cu perspectivă stabilă, şi că a început o investigaţie internă pentru a determina cu exactitate cauzele erorii de joi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO