Business Internaţional

Ce au în comun liderii din trecut şi cei din prezent? Cu toţii îşi petrec timpul făcând aceste activităţi

Elon Musk

Elon Musk

Autor: Andreea Marin

27.08.2017, 10:01 1297

De la liderii din trecut, Napoleon Bonaparte sau Winston Churchill, şi până la cei din prezent, Warren Buffet sau Elon Musk, toţi oamenii de succes au în comun activităţi menite să le crească potenţialul în afaceri, precum cititul, conversaţiile sau mişcarea în aer liber, conform Business Insider.

Cei mai de succes oameni din lume dedică minute din viaţa lor ,,timpului compus”, o metodă de petrecere a timpului care constă în investiţii mici dar cu impact mare asupra viitorului.

,,Timpului compus” presupune activităţi cu valoare pe termen lung, precum meditaţia, somnul, plimbările, conversaţiile şi experimentările. Magnatul american Warren Buffet afirmă că şi-a petrecut 80% din viaţă citind şi reflectând.

Gândeşte, meditează, scrie. Mulţi dintre bogaţii lumii combină reflecţia cu scrisul unui jurnal. Steve Jobs se uita în oglindă în fiecare zi şi se întreba ,,Dacă azi ar fi ultima zi a vieţii mele, aş mai face ceea ce sunt pe cale să fac? ”. În fiecare dimineaţă Benjamin Franklin se gândea ,,Ce faptă bună să fac azi? ”, iar seara se întreba ,,Am făcut acea faptă bună? ”.

Somnul de după-amiază creşte capacitatea de învăţare, memoria, creativitatea şi productivitatea. Albert Einstein se întorcea de la lucru în fiecare după-amiază pentru a dormi. La fel făcea şi Napoleon Bonaparte înainte de fiecare bătălie iar Thomas Edison dormea 3 ore pe timpul zilei.

Plimbările de 15 minute în aer liber te ajută să elimini stresul, intensifică creativitatea şi pot creşte durata de viaţa cu până la 22%. Aristotel, Ghandi, Charles Dickens sau Winston Churchill aveau acest obicei şi făceau plimbări lungi, de până la două ore.

Unul dintre cele mai ieftine dar totodată benefice obiceiuri este cititul, o activitate care îmbunătăţeşte memoria, creşte nivelul empatiei şi elimină stresul. Elon Musk citeşte două cărţi pe zi, Jeff Bezos a citit sute de cărţi de ficţiune până la 13 ani, iar Mark Zuckerberg răsfoieşte cel puţin o carte la două săptămâni.

O altă componentă a ,,timpului compus” este reprezentată de conversaţii, care pot duce la descoperiri masive. O dovadă este faptul că psihologii Daniel Kahneman şi Amos Tversky au dezvoltat o nouă teorie asupra economiei comportamentale discutând în timpul unei plimbări. În 2002, Daniel Kahneman a primit premiul Nobel pentru lucrarea făcută în colaborare cu Tversky, care a decedat în 1996.

Ultima componentă a modalităţii productive de petrecere a timpului este experimentarea. Jeff Brezos spune că ,,succesul Amazon depinde de numărul de experimente pe care le facem”. El adaugă că greşelile sunt la tot pasul şi că ,,vei greşi de nouă ori din zece”. Thomas Edison a demonstrat că succesul e direct proporţional cu numărul de încercări. El a făcut 50.000 de experimente nereuşite până a creat bateria alcalină, şi mai mult de 9.000 pentru a perfecţiona becul electric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO