Business Internaţional

Ce citesc economistii inainte de culcare? Carti de criza

Ce citesc economistii inainte de culcare? Carti de criza

Pe timp de criza John Maynard Keynes revine in actualitate ca cel mai influent scriitor, prin lucrarea "Teoria generala a ocuparii fortei de munca, a dobanzii si a banilor" Foto: Reuters

15.07.2009, 00:00 1440

Peste 120 de personalitati din lumea politica si economica mondiala au raspuns pozitiv la ideea cotidianului "Les Echos" de a realiza un sondaj cu privire la cartile clasice de economie care le-au atras din nou atentia pe perioada crizei. Zecile de raspunsuri primite in ultimele saptamani de publicatia franceza ar fi trebuit sa ofere o idee destul de clara in legatura cu principalele trenduri in ceea ce priveste lectura economica pe perioada crizei. Reactiile celor 120 de personalitati au fost insa extrem de originale si prea diverse pentru a se ajunge la un numitor comun.
Pentru o mare parte dintre cei care au acceptat sa ia parte la initiativa ziarului francez, operele citate reprezentau chiar un mijloc de a se proteja in fata perioadei dificile pe care o traverseaza tara, de a rezista in fata perspectivelor de schimbare sau, pur si simplu, de a se delecta cu o opera de calitate.

500 de carti de criza
Lista finala realizata la sfarsitul anchetei a cuprins peste 500 de titluri furnizate de oameni de afaceri, de politicieni, de economisti, de sindicalisti, de sociologi sau de intelectuali de elita la nivel mondial. Propunerile par extrem de diverse, insa in randul lor se pot observa anumite linii de forta care ghideaza lecturile.
La o prima vedere, cei mai multi par sa redescopere farmecul marilor clasici din economie precum Keynes, Schumpeter, Galbraith, Braudel sau Sauvy. "Pentru a percepe in perspectiva ce se intampla in prezent, este foarte bine sa ii reinviem pe clasici, adica pe asa-numitii parinti fondatori ai teoriei economice, aceia care au reusit sa reziste timpului", a declarat Jean-Paul Betbeze, un economist francez.
Keynes pare sa devina un parinte incontestabil al economiei pe perioada crizei. Economistul britanic a fost citat de nu mai putin de 18 ori pe parcursul sondajului realizat de "Les Echos", cu lucrarea "Teoria generala a mainii de lucru, a dobanzii si a banilor", fiind amintit de multe ori ca un autor esential pentru domeniul financiar, pentru intelegerea rolului statului in economie, a influentei fluxurilor monetare in economia reala si a regularizarii pietelor in opozitie cu politicile de tip "laissez-faire".
John Maynard Keynes ramane parintele economiei
"Suntem cu totii keynesieni, pana si dreapta americana a ajuns sa adopte aceeasi perspectiva la momentul actual", potrivit economistului american Joseph Stiglitz. Pentru a constientiza amploarea operelor clasice de economie din SUA, multi dintre cei care au participat la sondajul ziarului financiar francez au recomandat autori importanti si carti de capatai, cum ar fi cea a lui Robert Skidelsky sau opera succesorului sau Alvin Hansen "Ghid pentru intelegerea lui Keynes".
John Kenneth Galbraith apare mentionat de 15 ori in sondajul "Les Echos", in special pentru lucrarea "Criza economica din 1929, autonomia unei crize financiare", editata in 1955 si reeditata recent. "Trebuie sa il recitim daca vrem sa intelegem cum se comportau oamenii in acea perioada", recomanda economista Mathilde Lemoine.
Marx este citat de multe personalitati cu orientare de stanga din randul marilor patroni cum ar fi Patrick Sayer, proprietarul companiei franceze de investitii Eurazeo. "Una dintre cartile importante din economie este "Capitalul" lui Karl Marx, care a reprezentat initial o biblie pentru mine, insa pe care am dispretuit-o mai apoi si care redevine in prezent o adevarata bursa a ideilor", a declarat deputatul socialist francez Jean-Louis Bianco. Liberalii au fost mai putin entuziasti cu privire la operele lui Marx, insa economistul Gilles Duranton, care a propus volumele "Capitalism si libertate" de Milton Friedman si "Drumul catre servitute" de Friedrick von Hayek, a precizat ca "echilibrul se va reface extrem de repede si astfel de opere vor deveni din nou la moda".

Cartile cu viziune in viitor
Multe carti importante de economie care fac trimitere le erorile de supraevaluare a pietei au fost citate in cadrul sondajului "Les Echos". Printre acestea se numara lucrarea lui Robert Shiller "Puterea finantelor" sau operele lui Andre Orlean.
Multe volume care estimeaza cum va arata economia pe termen mediu si lung sunt din nou la moda pe perioada crizei. Cele mai bune exemple in acest sens sunt "Incendiarii" de Patrick Artus, completata in 2007 cu titlul "Bancile centrale, depasite de fenomenul globalizarii", sau "Salvand capitalismul de capitalisti", carte publicata in 2003 de Raghuram Rajan si Luigi Zingales, profesori la Business School of Chicago care doreau sa evite situatia in care capitalismul ar deveni o arma in mainile unor politicieni corupti, ale comerciantilor sau ale altor speculanti.
Pe fondul crizei financiare, alte volume au inceput sa fie extrem de populare in randul elitelor economice din Franta. Printre acestea se numara "Manii, panica si crahuri", de Charles Kindleberger si Robert Aliber, carte publicata in 1978, insa la fel de actuala si in prezent, tradusa in Franta cu titlul "Istoria mondiala a speculatiilor financiare". Lucrarea analizeaza constantele prezente in marile crize financiare, atat in ceea ce priveste originea lor, cat si evolutia sau efectele pe care le-au avut. Alta opera clasica de economie mentionata este "Strada Lombard", o carte publicata in 1873 de Walter Bagehot, redactor-sef al "The Economist". Bagehot a incercat sa descopere originile panicii asociate cu crizele financiare, analizand in acelasi timp si rolul si utilitatea bancilor centrale.

Clasici vs. contemporani
Dintre volumele contemporane care incearca sa ofere un raspuns la criza economica din prezent, cea mai populara este de departe cartea lui Michel Aglietta "Criza. Cum a inceput si ce ii va pune capat?". In cadrul sondajului a fost citata de cinci ori (de Aditya Mittal, presedintele Arcelor Mittal, dar si de alte personalitati), urmata de "Lebada neagra: puterea imprevizibilului", scrisa de Nassim Nicholas Taleb, care s-a impus ca o adevarata revelatie in randul operelor incluse in clasament. Cartea analizeaza caracterul imprevizibil al evenimentelor financiare si scoate in evidenta limitele modelelor matematice care incearca sa le explice si reabiliteaza importanta intuitiei. Printre cele mai accesibile si populare carti se numara cele de Gilles Finchelstein, de Matthieu Pigasse sau de Jacques Attali, care sunt si ele destul de bine plasate in topul realizat de "Les Echos".
Insa multe dintre volumele recomandate nu sunt din domeniul economic sau financiar, ci din arii mult diferite. Cele mai numeroase sunt volumele literare. "Principele" lui Machiavelli si "Fabulele" lui La Fontaine sunt amintite in numeroase randuri. Din categoria clasicilor de secol XIX sunt amintiti Balzac, Chateaubriand si Zola, in timp ce printre autorii din secolul XX se numara Zweig, Saint-Exupery, Gracq sau Steinbeck. "Radacinile furiei" este un alt roman care analizeaza modul in care o criza financiara duce la aparitia unei crize economice si cum fenomenul escaladeaza in saracie sociala pe fondul unor masuri financiare extravagante si al unor politici inadaptate la criza", a declarat Jean-Pierre Jouyet, presedintele autoritatii franceze a pietelor financiare. Ultimul roman al lui Emmanuel Carrere despre supraindatorarea consumatorilor a devenit si el destul de popular in ultima perioada.
Exista si volume care nu au aparut insa pe piata, dar care sunt asteptate cu nerabdare de pasionati. Printre acestea se numara "Memoriile contesei de Boigne" sau "Confesiuni despre Barenton" de Auguste Detoeuf, propuse de Laurence Parisot, sefa institutului de sondare francez IFOP si de alte personalitati franceze.
La capitolul strategiilor politice si militare se gasesc nume cunoscute precum Cezar cu "Razboiul Galilor", opera propusa de Guillaume Poitrinal, patronul companiei de investitii Unibail-Rodamco, sau Sun Tzu cu "Arta razboiului", mentionata de politicianul francez Xavier Bertrand.
 

Carti de citit pe timp de criza
Top 5 cele mai citate carti - Cate persoane au amintit-o

1. Teoria generala a ocuparii fortei de munca, a dobanzii si a banilor
(John Maynard Keynes 1936)14

2. Criza. De ce am ajuns aici? Cum putem iesi?
(Michel Aglietta 2008)10

3. Manii, panica si crahuri
(Charles P. Kindleberger,
Robert Z. Aliber 1978)9

4. Criza economica din 1929: anatomia unei catastrofe financiare
(John Kenneth Galbraith 1955)8

5. Lebada neagra: impactul foarte putin probabilului
(Nassim Nicholas Taleb 2007)8

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO