Business Internaţional

“Ce e mai rău de-abia urmează”. Experţii spun că piaţa bear se află de-abia la început

“Ce e mai rău de-abia urmează”. Experţii spun că...

Autor: Catalina Apostoiu

04.01.2019, 13:30 3616

Volatilitatea de pe Wall Street a determinat evoluţii dramatice pe bursele din întreaga lume în ultimele luni, drept rezultat un număr de burse intrând pe teritoriu bear. Lucrurile se vor înrăutăţi în noul an, au declarat o serie de experţi pentru CNBC.

Pieţele “bear” reprezintă o ameninţare pentru  investitori la nivel mondial. În SUA, indicele Nasdaq Composite a închis într-o piaţă bear recent, iar indicele S&P a fost în pericol să aibă o soartă similară după ce a scăzut cu aproape 18% de la nivelul record atins la începutul anului. La nivel mondial, indicele german DAX şi cel chinez Shanghai Composite au atins de asemenea niveluri bear.

Experţii avertizează că riscurile majore la adresa pieţelor se menţin. Banca centrală americană va continua probabil să majoreze dobânzile, iar temerile privitoare la o încetinire a creşterii economiei mondiale, exacerbate de războiul comercial dintre SUA şi China, se intensifică.

“Mi-ar plăcea foarte mult să fiu mai optimist, însă nu văd prea multe lucruri pozitive. Cred că ce e mai rău urmează de-abia anul viitor”, a declarat Mark Jolley, strateg CCB International Securities.

Pentru Jolley, cel mai mare risc are legătură cu pieţele de credit. În condiţiile în care Fed-ul anticipează alte două majorări de dobânzi în 2019, companiilor le va fi din ce în ce mai greu să-şi plătească datoriile, unele intrând în default sau urmând să fie retrogradate. Acest lucru se va resimţi pe pieţele de acţiuni, potrivit lui Jolley.

În general, investitorii au mai puţine motive de optimism în prezent pentru că politica Fed înseamnă că vor fi mai puţin bani pentru investiţii, a declarat la rândul său Vishnu Varathan, de la Mizuho Bank.

Conflictul dintre SUA şi China pe frontul comercial este deocamdată “pe pauză”, însă ce se va întâmpla mai departe, anul viitor, nu este sigur, potrivit lui Vasu Menon, vicepreşedinte OCBC Bank.

Nesiguranţa de pe frontul comercial va apăsa asupra pieţelor în lunile următoare până va exista mai multă claritate cu privire la direcţia conflictului, a adăugat Menon. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO