Business Internaţional

Ce e mai rau nici nu a inceput, spun la unison cei mai puternici afaceristi

29.01.2009, 17:24 24

Perspectivele crizei capata dimensiuni din ce in ce mai sumbre in randul sefilor de companii si al economistilor, punandu-si amprenta asupra Forumului Economic Mondial de la Davos, scrie Bloomberg.

"Criza se agraveaza", a afirmat Rupert Murdoch, CEO al News Corp., gigantul media care detine cel mai cunoscut ziar economic din lume - The Wall Street Journal. "Vor fi necesare actiuni drastice pentru a redresa situatia rapid, daca aceasta mai poate fi redresata. Consider ca va fi nevoie de o lunga perioada de timp in acest sens."
Temerile cu privire la perspectivele economice se accentueaza, in conditiile in care bancheri precum Jamie Dimon de la JPMorgan Chase sau Stephen Green de la HSBC s-au alaturat in statiunea elvetiana celor peste 2.500 de omologi, academicieni si strategi pentru cinci zile de discutii asupra mediului economic actual.
"Trebuie sa constientizam ca dimensiunile problemei cu care ne confruntam in prezent sunt semnificativ mai mari in comparatie cu situatia inregistrata in anii '30", a declarat George Soros, miliardarul care a facut avere pariind pe caderea lirei sterline in anii '90. "Situatia va continua sa se deterioreze."
Doar o cincime dintre cei 1.124 de sefi de companii reprezentand 50 de natiuni au afirmat ca sunt optimisti in ceea ce priveste cresterea veniturilor in 2009, injumatatite in cursul anului precedent, iar peste un sfert dintre participanti au precizat ca sunt pesimisti in acest sens, a aratat un sondaj efectuat de PricewaterhouseCoopers.
Economia globala isi va continua procesul de incetinire in 2009, pe masura ce peste 2.000 mld. dolari materializati in active toxice provenite din SUA au declansat regresul economic din Rusia pana in Marea Britanie, a anuntat Fondul Monetar International.
"Perspectivele sunt destul de sumbre", a afirmat Howard Davies, director al Scolii de Economie din Londra si fost strateg al Bancii Angliei, prezent la reuniunea de la Davos. "Situatia nu e deloc pozitiva, iar sondajele care ne parvin arata ca va continua sa se agraveze."
Ceea ce a debutat sub forma unui inghet financiar in urma cu 17 luni s-a metamorfozat in prezent intr-o calamitate economica similara Marii Recesiuni din anii '30.
In ultimul an, bancile americane Lehman Brothers si Bear Stearns s-au confruntat cu un colaps fara precedent, iar oficiali de pe intreg mapamondul au pus la bataie miliarde de dolari pentru a preveni declinul altor companii.
Justin Lin, economist-sef al Bancii Mondiale, a declarat ca natiunile se confrunta cu "o recesiune prelungita" si ca injectiile de capital in cadrul bancilor nu vor declansa efectele scontate. "Avem nevoie de stimulente fiscale coordonate, care sa aiba dimensiuni corespunzatoare."
In opinia lui Stephen Roach, presedintele diviziei asiatice a bancii Morgan Stanley, pachetul de stimulare fiscala pus la punct de presedintele american Barack Obama nu va "relansa" economia.
Un aspect pozitiv al sondajului realizat de PricewaterhouseCoopers este cel legat de evolutia fortei de munca.
Doar un sfert dintre sefii de companii au declarat ca intentioneaza sa reduca salariile in 2009, in timp ce 35% au afirmat ca vor mentine numarul de angajati.
 
Capitalismul salbatic este sursa crizei
In cadrul discursului oficial de deschidere a Forumului, premierul rus Vladimir Putin a criticat capitalismul american. "Cu un an in urma, delegatii SUA care vorbeau de la acest pupitru accentuau stabilitatea fundamentala a economiei americane si perspectivele sale solide. Astazi, bancile de investitii, mandria Wall Street-ului, au incetat sa mai existe", a declarat Putin. Omologul sau chinez, Wen Jiabao, a spus ca "un model de dezvoltare nesustenabil caracterizat de un consumerism puternic, goana oarba pentru profit si esecul supravegherii financiare" au contribuit la declansarea crizei.
 
BCE va reduce dobanda abia in martie
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, prezent la Davos, a spus ca urmatoarea sedinta "importanta" a institutiei va avea loc in luna martie, sugerand ca strategii BCE vor evita sa reduca pentru moment dobanzile la euro, scrie Bloomberg "In luna martie vom avea mult mai multe informatii si vom putea utiliza estimarile expertilor nostri", a declarat Trichet. Strategii bancii urmeaza sa se intalneasca pe 5 februarie.
 
Rusii nu se pot atinge de finantare externa
Companiilor din Rusia le va fi "practic imposibil" sa obtina finantare de peste hotare timp de cel putin sase luni, conform CEO-ului VTB Group, Andrei Kostin. "Obtinerea de finantare externa va fi practic imposibila daca nu vor exista garantii din partea guvernului", a spus Kostin la Davos, citat de Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO