Business Internaţional

Ce face Grecia cu banii de la nemţi: cumpără nave de război invizibile de la francezi. GALERIE FOTO

Ce face Grecia cu banii de la nemţi: cumpără nave de război invizibile de la francezi

Fregate FREMM

Autor: Radu Racu

17.10.2011, 17:21 12746

Relaţiile Germaniei cu Franţa şi Grecia riscă să devină extrem de tensionate din cauza unui contract de vânzare de armament descoperit de presa germană, potrivit căruia Franţa urmează să livreze patru nave de război Greciei, în cadrul unui contract de peste 1 miliard de euro, care va fi finanţat cel mai probabil cu fondurile europene care au salvat statul elen de la faliment, fonduri la care Germania a contribuit cel mai mult.

Revista germană Der Spiegel scrie în ediţia online de luni despre intenţia Franţei de a vinde două până la patru nave de război ultramoderne Greciei, la o valoare de 300 de milioane de euro bucata. Conform contractului, Grecia are dreptul să le folosească gratuit în primii cinci ani, după care va achita preţul de discount de 300 de milioane de euro. Se pare că există o cluază în contract prin care Grecia va avea opţiunea de a returna fregatele marinei franceze, însă nu se precizează în această situaţie ce costuri trebuie să acopere statul elen. Fregatele care fac obiectul contractului sunt ambarcaţiuni nedetectabile de radar construite de compania franceză de stat DCNS.

Acordul a fost aspru criticat de rivalii germani de la ThyssenKrupp, care au concurat în ultimii ani cu partea franceză pentru adjudecarea contractului. Un director de la compania germană a trimis o scrisoare executivului în care reclama faptul că achiziţia de ambarcaţiuni franceze va fi finanţată practic de contribuabilii nemţi, deoarce statul elen, dependent acum de ajutorul financiar european, va fi nevoit să-şi restructureze datoria.

"În timp ce companiile germane nu câştigă niciun contract, şantierele navale din Franţa şi Grecia sunt ţinute în viaţă cu subvenţii de stat, acoperite în cele din urmă cu bani germani", afirmă directorul ThyssenKrupp, în scrisoarea adresată guvernului.

Fregatele care fac obiectul contractului fac parte din clasa FREMM şi au fost concepute de o echipă franco-italiană. Modeul de fregată care va fi livrat Greciei nu este detectabil de radar, are o lungime de circa 150 de metri şi cântăreşte 6.000 de tone (citiţi mai mult despre fregatele din clasa FREMM aici). Există trei versiuni: anti-submarin, anti-aeriană şi pentru misiuni generale. Iniţial, Grecia comandase în 2009 şase fregate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO