• Leu / EUR4.9490
  • Leu / GBP5.6367
  • Leu / USD5.0469
Business Internaţional

​Ce impact are conflictul din Ucraina asupra businessurilor: Criza militară poate reprezenta noi riscuri pentru economiile globale

​Ce impact are conflictul din Ucraina asupra businessurilor: Criza militară poate reprezenta noi riscuri pentru economiile globale

Autor: Miruna Diaconu

26.02.2022, 10:41 2033
Atacul Rusiei asupra Ucraina nu repezintă un risc doar pentru economiile locale, iar efectele se vor simţi şi în economia globală. Criza militară a provocat companiile locale să răspundă la noi riscuri privind siguranţa angajaţilor, cât şi rezvolvarea problemelor de pe lanţul de aprovizionare, scrie Wall Street Journal.

Companiile multinaţionale care au prezenţă în Rusia şi în Ucraina au o expunere limitată la aceste ţări, având în vedere dimensiunea relativ mică a celor două ţări, cu toate acestea efectele se vor resimţi. Mai mult, conflictul militar din Ucraina generează riscuri asupra economiilor globale, care oricum se confruntă cu o creştere a inflaţiei.

Companii engleze, americane sau olandeze din industria de petrol şi gaze precum sunt BP, Shell şi Exxon Mobil, care au investiţii masive în Rusia, ar putea fi expuse la sancţiunile economice sau perturbările de pe piaţa din Rusia.

De asemenea, companii care au unităţi de producţie în Ucraina precum producătorul danez de bere Carlsberg, gigantul alimentar elveţian Nestlé  şi producătorul de ţigări Davidoff Imperial Brands, şi-au închis fabricile de pe teritoriul ucrainean.

Volkswagen, Renault şi Stellantis, proprietarul mărcilor Dodge şi Jeep, care au fabrici în Rusia, îşi menţin unităţile de producţie deschise, însă sunt în alertă pentru eventuale perturbări. Stellantis a spus că este pregătită să schimbe sau să limiteze producţia vehiculelor sale în Rusia dacă sancţiunile occidentale perturbă operaţiunile sale.

Totodată, Ucraina se bazează într-o mare măsură pe medicamentele din străinătate, astfel, în 2020,  medicamentele şi vaccinurile importate aveau o valoare de 2,5 miliarde de dolari, potrivit datelor comerciale ale Naţiunilor Unite, arată WSJ.

De asemenea, companiile agricole americane care operează în Ucraina şi-au închis birourile din ţară ca răspuns la atacul Rusiei. Archer Daniels Midland, companie din sectorul agricol, a încetat să mai opereze unităţile sale din Ucraina, unde compania avea peste 630 de angajaţi. Compania are în Ucraina o fabrică de zdrobire a seminţelor oleaginoase în Chornomorsk, un terminal de cereale în portul Odessa, şase silozuri de cereale şi un birou comercial la Kiev.
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9490
Diferență: 0,0081
Ieri: 4.9486
Azi: 5.0469
Diferență: -1,0935
Ieri: 5.1027
Azi: 5.6367
Diferență: 1,5585
Ieri: 5.5502
Azi: 5.1652
Diferență: -0,7837
Ieri: 5.2060