Business Internaţional

Ce interese au în România companiile cu ai căror reprezentanţi s-a întâlnit premierul român Victor Ponta

Ce interese au în România companiile cu ai căror...

Autor: Iulian Anghel

26.10.2013, 15:05 999

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit la începutul săptămânii în SUA cu reprezentanţii companiilor americane ExxonMobil, Chevron, Motorola, HP şi IBM.

SUA sunt pe locul 9 în topul investi¬torilor străini în România, cu un stoc al investiţiilor la nivelul lui 2012 de 1,8 mld. dolari. Nivelul schimburilor comerciale este de 2,4 mld. dolari, cu excedent comercial pentru România – 1,4 mld. dolari exporturi şi 800 mil. euro importuri.

Sectoarele care au atras cele mai multe investiţii americane în România sunt in¬dustria auto, industria construcţiilor de ma¬şini, utilajele şi echipamentele, agricultura.

 

Gigantul ExxonMobil a semnat la sfârşitul anului 2008 un acord de explorare, împreună cu OMV Petrom de hidrocarburi la Marea Neagră. Potrivit acordului, Exxon îşi asumă 50% din riscuri, 50% din investiţiile necesare şi va intra în posesia a 50% din producţia rezultată în cazul în care explorările vor avea succes. Lucrările de explorare ale celor două companii au început în august 2009. La începutul acestui an OMV şi Exxon au anunţat o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră (în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm), estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42 - 84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3 - 6 ori consumul anual al României.

 

La acest moment Chevron, al doilea grup petrolier din SUA, este, probabil, cea mai cunoscută companie americană în România. Scandalul recent al gazelor de şist de la Pungeşti (Vaslui), unde locuitorii s-au opus începerii lucrărilor de explorare, a determinat gigantul american să facă un pas înapoi şi să anunţe amânarea operaţiunilor în zona Vaslui. Începând cu 2010 Chevron a primit licenţe de explorare a gazelor de şist în trei blocuri situate în regiunea Constanţa (lângă Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche) în jur de 2.700 km pătraţi, întreaga procedură fiind încheiată în timpul guvernului Ungureanu. În 2011, compania a mai achiziţionat de la compania Regal Petroleum un teren de 6.350 km pătraţi în judeţul Vaslui, pentru care a primit toate documentele ca să înceapă explorarea în timpul guvernelor Ungureanu şi Ponta. Chevron are terenurile concesionate pe 30 de ani.

Motorola este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente de comunicaţii din lume, compania americană este cunoscută pentru livrările de tehnologie de comunicaţii Tetra, utilizate de diferite autorităţi publice. Soluţiile de comunicaţii sunt utilizate însă şi de companii precum OMV Petrom sau companii de taxi.

 
 

HP este cel mai mare jucător de pe piaţa de IT din România, cu peste 3.600 de angajaţi pe fondul expansiunii centrelor de servicii care lucrează pentru clienţi internaţionali. HP România a câştigat şi unele dintre cele mai mari contracte IT cu statul de pe piaţa locală (peste 100 mil. euro), de referinţă fiind cel de informatizare al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

 
 

IBM este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de IT, cu aproape 2.000 de angajaţi şi planuri de a angaja alte câteva sute în anii următori. Compania este de asemenea un furnizor important de tehnologie şi servicii IT pentru stat şi firme private.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO