Business Internaţional

Ce legături economice mai are Republica Moldova cu Rusia

Ce legături economice mai are Republica Moldova cu Rusia

Autor: Catalina Apostoiu

04.11.2024, 23:34 6528

Preşedinta prooccidentală Maia Sandu a câştigat un al doilea mandat în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, înfrângându-l pe rivalul său Alexandr Stoianoglo susţinut de Partidul Socialist prorus.

Însă ce relaţii economice mai are Moldova cu Rusia?

Prin presa din Moldova a circulat informaţia că diaspora moldo­venească din Rusia s-a redus de 2,5 ori între 2014 şi 2020. Importanţa Rusiei pentru econonomia moldovenească se vede şi în remiteri. Remiterile din Comunitatea Statelor Independente, club în centrul căruia stă Rusia, au o pondere de 9% în total şi au scăzut de două ori în primul trimestru în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit Balkan Insight, în septembrie patru bănci din Moldova au decis să blocheze un serviciu popular de transfer de bani din Rusia. Experţii au salutat decizia, însă avertizează că aceasta îi va afecta semnificativ pe moldovenii care încă lucrează şi trăiesc în această ţară.

În ultimii ani, numărul migranţilor moldoveni din Rusia a scăzut, începând cu pandemia şi continuând cu invadarea Ucrainei. Numărul exact al cetăţenilor moldoveni care se mai află în Rusia este neclar. Volumul remiterilor a scăzut de asemenea puternic, de la 442 milioane de dolari în 2021 la 188 milioane în 2022.

La capitolul schimburi comerciale, dacă în 2010 exporturile Moldovei în Rusia erau de 404 milioane de dolari, în 2023 acestea au ajuns la doar 144 milioane de dolari. Importurile din Rusia au înregistrat un maxim de 1,14 miliarde de dolari în 2022 pentru a se prăbuşi la 322 milioane de dolari în anul următor.

Cât priveşte investiţiile străine directe din economia Moldovei, cu zece ani în urmă oamenii de afaceri ruşi controlau sectoare întregi din economia ţării: de la resurse energetice, la mass-media, transport şi industria alimentară, conform mold-street.com.

Rusia era principalul investitor străin în economia ţării. La finele anului 2012, investiţiile ruseşti în Republica Moldova, fără regiunea separatistă, constituiau 786 milioane de dolari, sau 23% din totalul ISD-urilor. Cipru se situa pe locul doi, cu un stoc de investiţii de 553 milioane de dolari.

La mijlocul anului 2013, Rusia era pe locul patru după numărul de firme înregistrate în Moldova (863 de companii cu capital rusesc) şi pe locul trei după mărimea capitalului social subscris.

În 2022, cele mai mari investiţii străine directe în economia Republicii Moldova au provenit din Cipru, Rusia, România, Olanda şi Germania, notează agora.md.

Rusia s-a menţinut pe locul doi cu un stoc de circa 715 milioane de dolari, format în special din instrumente de datorii, în timp ce stocul în capital propriu este negativ.

De notat că în ultimii patru ani, stocul investiţiilor ruseşti s-a redus cu circa 18% (peste 150 milioane de dolari).

În 2023, UE a fost principala sursă de investiţii străine directe, contribuind cu peste 86% la total. Ponderea Rusiei a fost nesemnificativă.

Potrivit rise.md, prezenţa capitalului rusesc în economia Republicii Moldova este mult mai mare, dar foarte des aceasta nu este una directă, ci prin interpuşi sau companii din paradisuri fiscale, cum este Ciprul.

RISE Moldova a efectuat o evaluare a acestei prezenţe şi a identificat patru întreprinderi din Moldova affiliate unor corporaţii militare de stat din Rusia sancţionate de comunitatea internaţională pe fundalul invaziei ruseşti din Ucraina. Importanţa lor a crescut semnificativ.

Datele Agenţiei Servicii Publice (ASP) arată că, la începutul lunii martie 2022, în Registrul de stat al persoanelor juridice figurau 898 de companii la care asociaţi erau persoane fizice şi juridice din Federaţia Rusă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels