Business Internaţional

Ce li se spune investitorilor despre Europa de Est: Economiile din regiune au poziţii bune pentru a rezista riscurilor unui al doilea val al pandemiei. Consumul deocamdată nu cunoaşte limite

În Europa de Est „oamenii au cheltuit de parcă n-ar mai fi fost ziua de mâine, atitudine moştenită din ultimii ani de creştere a economiilor care au adus salarii şi putere de cumpărare mai mari“, spune Marek Drimal, strateg la Societe Generale.

În Europa de Est „oamenii au cheltuit de parcă n-ar mai fi fost ziua de mâine, atitudine moştenită din ultimii ani de creştere a economiilor care au adus salarii şi putere de cumpărare mai mari“, spune Marek Drimal, strateg la Societe Generale.

Autor: Bogdan Cojocaru

11.10.2020, 11:36 1138

Teama de un nou val de cazuri de îmbolnăviri de COVID-19 erodează optimismul că economiile din Europa Centrală şi de Est îşi vor reveni rapid. Însă o poziţie de pornire bună şi pachetele de sprijin uriaşe ale Uniunii Europene înseamnă că regiunea este mai bine poziţionată decât cele mai multe state, scrie GlobalCapital, o publicaţie deţinută de Euromoney Institutional Investor, una dintre cele mai mari companii de informaţii finan­ciare şi de business din Europa.

Autorul analizei îşi începe argumentarea cu o concluzie dintr-un raport al Capital Economics din septembrie privind diversele economii ale lumii: „Stimulentele nu vor accelera inflaţia pe termen scurt“, iar creşterile de preţuri vor rămâne „limitate“ în următorii câţiva ani. Şocul produs de pandemie asupra cererii ar trebui să frâneze creşterea preţurilor. Însă aparent economiile central şi est-europene nu au primit avertismentul, continuă autorul. După impactul iniţial inevitabil asupra inflaţiei de bază, preţurile în multe economii au revenit la creştere pe parcursul verii în condiţiile în care majoritatea statelor din regiune au adus coronavirusul sub control rapid.

„În timp ce inflaţia de bază s-a dus în jos aproape peste tot, în Europa de Est am văzut opusul: cererea şi-a revenit atât de rapid încât retailerii au majorat preţurile“, spune Marek Drimal, strateg la Societe Generale, un grup bancar francez. „Oamenii au cheltuit de parcă n-ar mai fi fost ziua de mâine, atitudine moştenită din ultimii ani de creştere a economiilor care au adus salarii şi putere de cumpărare mai mari.“

În Polonia, inflaţia de bază a atins maximul ultimilor doi ani în iulie. Admiţând că există mai mulţi factori care contribuie la creşterea preţurilor, ministrul polonez de finanţe Tadeusz Koscinski a spus că acest lucru demonstrează că „economia încă funcţionează“. Între timp, inflaţia anualizată a preţurilor de consum a încetinit la 2,9% în august, de la 3% în iulie, însă a accelerat la 3,2% în septembrie, potrivit datelor statistice oficiale. Inflaţia de bază a fost de 4,3%. Preţurile alimentelor şi băuturilor nonalcoolice au urcat cu 2,8%, în timp ce electricitatea şi gazele s-au scumpit cu 4,6%. Preţurile combustibililor pentru transport s-au micşorat cu peste 9%.

ING pune accelerarea surprinzătoare a inflaţiei în seama celui mai mare impuls fiscal din regiune. „Vedem o revenire puternică a consumului în al treilea trimestru (la 0-1% an la an de la minus 10,9% în trimestrul doi), alimentată probabil de pachetul fiscal generos. Revenirea puternică a cererii interne ar putea avea un impact inflaţionist, mai ales la începutul noului ciclu de cheltuieli de după vară şi la începerea şcolii. De asemenea, creşterea ratei de bază ar putea fi cauzată de costurile cu educaţia, de reapariţia cererii pentru bilete pentru avion sau de reducerea numărului de produse oferite la preţuri mici.“ Totuşi, analiştii de la ING se aşteaptă ca inflaţia poloneză să-şi piardă din forţă în primele luni ale anului viitor. IHS Markit notează că presiunile inflaţioniste ale costurilor au rămas puternice în septembrie, reflectând în parte slabiciunea zlotului, moneda poloneză. Polonia este cea mai mare economie a regiunii.

În Ungaria, indicele preţurilor de consum a crescut în august la 3,9% în ritm anualizat, de la 3,8% în iulie. Alimentele s-au scumpit cu 7,9%, iar tutunul şi băuturile alcoolice cu 6,8%. Inflaţia de bază, care exclude elemente volatile ca preţurile combustibililor şi alimentelor, a fost de 4,7%.

În Cehia, inflaţia a încetinit în august la 3,3%, de la 3,4%, însă nivelul este considerat ridicat şi unul dintre cele mai mari de după 2008, având în vedere că că economia cehă este una matură. Alimentele s-au ieftinit. Şi pentru Cehia ING preconizează încetinirea creşterii preţurilor în 2021, aceasta din cauza cererii mai slabe. Însă viceguvernatorul băncii centrale Tomas Nidetzky este încrezător că inflaţia rezistentă va susţine economia în revenirea sa din recesiunea cauzată de pandemie. Instituţia a efectuat anul acesta cea mai mare reducere a dobânzii de politică monetară din UE şi a indicat că următoarea mutare va fi o creştere. Dar aceasta se va întâmpla probabil anul viitor.

„Actualul episod inflaţionist este temporar şi va fi benefic economiei prin încurajarea consumului, a investiţiilor şi a creşterii PIB-ului acum când este nevoia mai mare“, a explicat Nidetzky pentru Bloomberg. „Ne pune, de asemenea, spre deosebire de zona euro, în poziţia confortabilă de a nu vedea presiuni deflaţionste şi de a nu fi nevoiţi să implementăm măsuri monetare neconvenţionale.“

O poziţie de start bună a permis regiunii să supravieţuiască în primele luni ale crizei cu pagube economice mai mici decât cea mai mare parte a lumii, continuă GlobalCapital. „Polonia iese în evidenţă prin volumul şi rapiditatea măsurilor de apărare a economiei“, arată analiştii de la UniCredit. „Polonia şi România au unele dintre cele mai diversificate pachete fiscale din lume.“ Acum, cele mai mari economii din regiune par să aibă suficient spaţiu pentru a oferi şi mai mult stimul dacă iarna se va dovedi dură în ceea ce priveşte pandemia. Dar revenirea va depinde şi de ce se întâmplă în restul Europei.

„Economiile din ECE au putut să absoarbă şocurile economice, însă de aici încolo revenirea va depinde foarte mult de cât de rapid îşi revine Europa“, spune Ed Al-Hussainy, analist la Columbia Threadneedle Investment din New York. „Ar fi ceva neobişnuit ca ţări precum Polonia şi Ungaria să aibă succes fără revenirea sectorului manufacturier European.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO