Business Internaţional

Ce mai este nou în Grecia. Turismul duduie, pieţele sunt haotice

Întreprinzătorii din turism estimează că numărul total de sosiri din ţări străine va ajunge până la sfârşitul sezonului actual la 26 de milioane, un nivel record. Mediafax Foto

Întreprinzătorii din turism estimează că numărul total de sosiri din ţări străine va ajunge până la sfârşitul sezonului actual la 26 de milioane, un nivel record. Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

27.08.2015, 00:03 1129

Înainte ca prăbuşirea burselor chineze să aducă în atenţie problemele Chinei, toată lumea se dădea de ceasul morţii că datoriile şi politicienii Greciei ar putea distruge zona euro.

Acum lumea a realizat că ceea ce riscă să devină o criză chineză este de o mie de ori mai periculos decât criza Greciei, doar o mică economie care se zbate în mlaştina celei mai severe depresiuni de după anii ’30, după cum scrie Forbes.

Noile evoluţii din economia globală pot înrăutăţi situaţia Greciei, prinsă şi într-un joc politic periculos pentru asigurarea conducerii statului.

Dacă turbulenţele internaţionale vor continua, iar euro îşi va prelua rolul tradiţional de activ-refugiu în caz de criză –adică se va aprecia -, exporturile Greciei vor avea de suferit.

Bursa de acţiuni de la Atena a preluat amplificat sentimentul de pe pieţele internaţionale, prăbuşindu-se cu 11% luni şi revenind cu 9% marţi. Rulajul a fost însă unul mai redus decât în ziua precedentă, semn că investitorii mai degrabă se feresc de activele greceşti.

O veste bună vine din sectorul turismului, un motor de creştere mai important decât exporturile – exporturile greceşti nu sunt foarte complexe, fiind dominate de materii prime şi alimente.

Asociaţia întreprinzătorilor din turism estimează că numărul total de sosiri din ţări străine va ajunge până la sfârşitul sezonului actual la 26 de milioane, un nivel record.

În aceste condiţii, numărul de turişti care vizitează anul acesta Grecia va fi cu mult mai mare decât anul trecut, când s-au înregistrat 24 de milioane de sosiri. Încă o dată, turiştii străini îşi arată susţinerea faţă de Grecia, sfidând imaginea negativă pe care această ţară a căpătat-o din cauza crizei economice şi politice, scrie The Greek Reporter.

Un stimulent pentru turişii străini ar putea fi preţurile din ce în ce mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO