Business Internaţional

Ce refugii mai au investitorii: aurul, monedele nordice si cele exotice

Ce refugii mai au investitorii: aurul, monedele nordice si cele exotice

Autor: Vlad Popescu

09.08.2011, 00:02 776

Monedele tind să nu mai constituieinstrumente de refugiu, în condiţiile în care Elveţia şi Japoniaintervin pe pieţele valutare, în timp ce volumele ridicate aledatoriilor din Statele Unite şi Europa subminează ratingurile decredit, scrie Bloomberg.

Monedele care ar putea avea cel mai mult decâştigat de pe urma acestui context sunt coroana norvegiană şidolarul australian şi cel neozeelandez. Toate cele trei ţări audatorii de sub 48% din PIB, comparativ cu aproximativ 60% înStatele Unite, 77% în Marea Britanie şi 79% în Germania.

"Investitorii se feresc de euro şi dolar şiau alternative ca dolarul australian şi neozeelandez, coroanasuedeză şi norvegiană", declară Christoph Kind din cadrul FrankfurtTrust.

Australia şi Noua Zeelandă profită de cerereade materii prime din China. Exporturile de produse ca lâna,cheresteaua şi laptele reprezintă aproximativ 30% din economianeozeelandeză.

Norvegia a înregistrat cel mai mare excedentguvernamental din rândul oricărei ţări cu rating AAA anul trecut,de 10,5% din PIB.

Ţara este al şaptelea mare exportator depetrol al lumii.

Aurul are de asemenea de câştigat în acestcontext. Preţul aurului a urcat peste 1.700 de dolari pe uncie(54,6 dolari/gram) pentru prima dată după ce S&P a redusratingul de credit al Statelor Unite.

În acest an preţul aurului a avansat cu 21%, fiind în creştere pentru al 11-lea anconsecutiv, în condiţiile în care criza datoriilorsuverane şi ritmul fragil de redresare economică sporesc cererea deplasamente de siguranţă.

În timp ce George Soros şi-a vândut cea maimare parte a deţinerilor de aur în primul trimestru, John Paulsoncontinuă să fie cel mai mare investitor în cel mai mare fond bazatpe aur tranzacţionat la bursă.

"Într-o perioadă în care investitorii suntnesiguri în privinţa monedelor, în privinţa acţiunilor, singurulloc în care-şi pot plasa banii este aurul", declară Gavin Wendt,director în cadrul Mine Life Pty.

Comedymall VOT IN PANDEMIE
AFACERI DE LA ZERO