Business Internaţional

Ce s-a intamplat in spatele cortinei in weekendul de foc al Europei

11.05.2010, 23:07 24

Nu a fost deloc usor pentru liderii europeni sa ajunga la unconsens in ceea ce priveste modalitatea prin care extinderea crizeidatoriilor din Grecia catre alte state din zona euro sa fieprevenita.

Pachetul de 750 mld. euro pus pe masa de guvernele din zona euroa avut insa la baza o propunere venita din partea Italiei, potrivitunui document publicat de cotidianul Sole 24 Ore si citat deBloomberg.

Textul final al acordului dintre liderii europeni a fostinspirat din documentul intitulat "Planul B", pregatit dedirectorul general al Trezoreriei Italiei Vittorio Grilli.Documentul evidentia necesitatea crearii unui "fond menit sastabilizeze moneda euro". "Fondul este finantat prin emisiuni detitluri de datorie sub egida Uniunii Europene si este autorizat sacumpere obligatiuni emise de statele membre", se arata indocumentul publicat de Sole 24 Ore.

Scepticismul germanilor, piatra de moara a pachetului de750 mld. euro

Cancelarul german Angela Merkel era saptamana trecuta foarteferma pe pozitii si excludea din start orice ajutor suplimentarpentru Grecia sau pentru alte state cu probleme, conform FinancialTimes. Dupa ce a avut o serie de discutii cu presedintele ComisieiEuropene Jose Manuel Barroso si cu presedintele Bancii CentraleEuropene Jean-Claude Trichet, Merkel a ajuns la concluzia ca nudoar Atena se afla pe buza prapastiei, ci intreaga zona euro.

Daca mai avea insa indoieli, un telefon din partea presedinteluiBarack Obama, care solicita un raspuns rapid din partea Europeipentru a stabiliza pietele financiare si care promitea sprijin dinpartea Statelor Unite, a convins-o pe Merkel sa isi dea acordulpentru crearea unui mecanism financiar prin care eventualele crizesa fie eliminate din start. "Europa are nevoie de ceva mare", i-aspus Obama referindu-se la valoarea pachetului pe care il pregateauliderii europeni.

Momentul adevarului a venit la reuniunea de vineri, atunci candTrichet a prezentat liderilor din zona euro evolutia exploziva desaptamana trecuta a randamentelor obligatiunilorguvernamentale.

"Discursul alarmant al lui Trichet i-a trezit la realitate pecei prezenti la reuniunea de vineri. Pana in acel moment, nimeni nuera pregatit pentru un pachet de o asemenea amploare", a declaratun oficial european, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Aurmat la pupitru presedintele francez Nicolas Sarkozy, care aavertizat ca Uniunea Europeana ar putea "exploda" daca nu se vorlua masuri drastice. Tot el a propus ca BCE sa cumpere obligatiuniguvernamentale - o provocare nu numai la adresa independenteiinstitutiei, ci si a ideologiei monetariste pe care aceasta amostenit-o de la banca centrala a Germaniei (Bundesbank).

La propunerea lui Merkel, oficialii europeni s-au reunitduminica pentru a stabili cum vor actiona mai departe. Sedinta adurat aproape 12 ore, in conditiile in care au existat disensiunicu privire la modul in care mecanismul de stabilizare va fifinantat. Daca Germania a anuntat ca vrea imprumuturi bilaterale,tari precum Italia si Spania s-au aratat reticente, temandu-se canu vor reusi sa stranga sumele necesare si pledand mai degrabapentru garantii guvernamentale. Decizia finala a fost de a crea unvehicul special de investitii care sa stranga pana la 440 mld. euroin urmatorii trei ani prin imprumuturi si garantii guvernamentale.Totodata, 60 mld. euro ar urma sa vina din partea tuturor statelorUE, iar o treime din pachet, adica 250 mld. euro, va fi contributiedin partea FMI.

Vesti bune dupa miezul noptii

Elena Salgado, ministrul spaniol de finante, a anuntat detaliileprivind acest mecanism in valoare de 750 mld. euro in noaptea deduminica spre luni, la ora 3 dimineata, la doua ore dupa ce pietelevalutare de la Tokio si-au deschis sedinta de tranzactionare. Aurmat Trichet, care a anuntat intentia BCE de a cumpara obligatiuniguvernamentale.

Maratonul de aproape 12 ore, care a testat la maximumcapacitatea Europei de a improviza pentru a iesi cu bine dintr-ocriza care ameninta sa ingroape proiectul uniunii economice simonetare, a avut luni efectul scontat. Bursele si euro au urcatvertiginos, semn ca investitorii au asteptat cu entuziasm oasemenea veste. Ieri insa bursele si moneda unica au revenit perosu, in conditiile in care pietele au inceput sa se teama ca nicimacar pachetul de 750 mld. euro nu va suficient pentru a scoateEuropa din impas.

Cursa contra cronometru

  • Reuniunea de vineri era programata sa inceapa la ora 19, insapresedintele francez a ajuns cu trei ore mai devreme, pentru apurta discutii bilaterale cu majoritatea liderilor din zona euro sipentru a-i convinge sa colaboreze pentru un mecanism menit sa apereintegritatea monedei euro.
  • Germania a exclus o asemenea initiativa. Atunci cand Merkel aajuns la Bruxelles insa, in jurul orei 18, Sarkozy a pus-o peaceasta in fata faptului implinit, dupa ce a primit sustinere dinpartea celorlalti reprezentanti ai statelor ce folosesc monedaeuro. Acordul Germaniei era insa crucial in orice decizie la nivelde zona euro.
  • Reuniunea de duminica a ministrilor de finante, care a pusbazele mecanismului de stabilizare a zonei euro in valoare de 750mld. euro, a durat aproape 12 ore.
  • Au existat disensiuni cu privire la modul in care vehicululspecial de investitii, cu ajutorul caruia vor fi ajutate statele cuprobleme, ar urma sa fie finantat. Germania dorea imprumuturibilaterale, in timp ce tari precum Italia si Spania au pledatpentru garantii guvernamentale.
  • Anuntul privind atingerea unui acord a venit la ora 3 noaptea,la scurt timp dupa ce pietele asiatice si-au deschis sedintele detranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO