Business Internaţional

Ce să răspunzi atunci când eşti întrebat la un interviu „cât de mult câştigi în acest moment?”

Ce să răspunzi atunci când eşti întrebat la un...

Autor: Maria Tufan

22.11.2015, 00:00 9950

A discuta despre salariu este aproape mereu o ipostază neconfortabilă, însă atunci când trebuie să o faci în cadrul unui interviu cu un potenţial angajator este, probabil, cel mai complicat.

În cazul în care v-aţi întrebat de ce, e bine să ştiţi că există şi câteva motive clare, scrie Business Insider.

În primul rând, există situaţia în care ei ar putea avea de gând să îţi ofere 90.000 de dolari pe an. Dacă tu vii şi le spui că în prezent câştigi 65.000 de dolari, atunci, cel mai probabil, vor  sfârşi prin a-ţi oferi 70.000 de dolari.

În schimb, dacă ei nu au resursele pentru a te plăti cu mai mult de 60.000 de dolari, când îi vei anunţa că acum ţi se oferă 65.000, şansele ca angajatorul să creadă că nu îşi va permite să te plătească sau că tu nu vei fi dispus să accepţi o ofertă mai mică sunt destul de mari. În felul acesta poţi fi exclus de pe listele candidaţilor eligibili.

Pe de altă parte, dacă în prezent câştigi mult mai puţin decât o persoană normală aflată pe poziţia aceea, angajatorul ar putea considera că nu eşti suficient de valoros. La polul opus, dacă eşti plătit cu mult mai mult decât un angajat pe acea poziţie, ar putea crede că eşti mult prea calificat.

Fie că îţi place sau nu, aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări din cadrul unui interviu. De aceea este important să ştim exact ce trebuie să facem pentru a putea da răspunsul potrivit. Lynn Taylor, expert pe piaţa muncii a oferit câteva sfaturi.

1.       Fii informat

Intră la interviu înarmat cu toate informaţiile posibile despre locul de muncă pe care ţi-l doreşti, dar şi despre salariile oferite pentru acea poziţie. Dacă sumele nu sunt publice, poţi încerca să iei legătura cu cineva care a lucrat acolo, sau cu un prieten care cunoaşte pe cineva acolo. „Trebuie să ştii dinainte cam care este salariul pe care îl poţi obţine, iar la interviu să încerci să fii realist şi să îţi bazezi cererea pe cercetările făcute anterior,” a explicat Taylor.

„Dacă eşti suficient de norocos, poţi afla informaţia chiar în timpul discuţiei cu reprezentantul HR, însă, de cele mai multe ori, angajatorul îşi doreşte să îţi testeze experienţa înainte de a-şi divulga bugetul.”

2.      Încearcă să deviezi cursul discuţiei

Cel mai adesea este vorba de un joc despre cine clipeşte primul, iar o încercare diplomată de a afla această informaţie chiar de la intervievator nu poate reprezenta niciodată o pierdere. „Sunt o persoană flexibilă când vine vorba despre salariu. Poziţia şi potenţialul ei de avansare pentru mine sunt mai importante decât recompensa. Îmi puteţi spune care este suma brută pe care o aveţi în minte când vă gândiţi la această poziţie?”, este varianta prin care Taylor sugerează să abordaţi problema.

După o astfel de replică angajatorul poate să vă răspundă exact sau, în cel mai rău caz, vă poate anunţa că el a pus primul întrebarea, întorcându-va din nou pe locul „fierbinte”.

3.      Cântăreşte cum trebuie situaţia

Dacă ţi se pare că salariul pe care ţi-l doreşti s-ar putea să fie prea mare, este indicat să iei în considerare şi celelalte avantaje pe care job-ul ţi le oferă, precum condiţiile de concediu, asigurările de sănătate, etc. Dacă salariul pe care îl câştigi deja în momentul interviului este cu mult sub cel al pieţei, cel mai bine este să-i explici intervievatorului de ce.

„Poate că în ultima perioadă de muncă ai fost încărcat cu mult mai multe responsabilităţi, iar acest lucru nu s-a văzut şi în salariu, sau, poate că în departamentul tău au fost făcute restructurări, nivelul de muncă crescând din ce în ce mai mult,” spune Taylor. „Important este că angajatorul tău nu trebuie lăsat să creadă că nu ai fi suficient de pregătit pentru această poziţie.”

Răspunsurile fără context şi explicaţie sunt complet nerecomandate. „Invitând la discuţie îţi pui în valoare punctele forte, stabilind astfel cu uşurinţă şi începutul unei negocieri.”

4.      Analizează cu atenţie intervievatorul

Nu trebuie să uiţi că aceasta este şi o oportunintate excelentă pentru a-ţi face o părere despre managerul angajator. „Îţi oferă şansa de a le explica obiectivele pe care ţi le-ai propus prin acest job sau se grăbesc să sară la concluzii? Semnul că ai în faţă un şef în regulă este atunci când eşti ascultat şi lăsat să-ţi expui viziunea pe termen lung. Un şef nepotrivit pur şi simplu va deturna interviul din momentul în care va descoperi că nu te încadrezi în parametrii de salariu”, a mai adăugat Taylor. În acest ultim caz, ai face bine să te gândeşti că tocmai ţi-a trecut glonţul pe lângă ureche.   

5.      Fii sincer

Dacă managerul angajator este ferm şi aruncă de fiecare dată mingea la tine în teren, încearcă doar să răspunzi cât mai sincer. Cu toate acestea, vino mereu şi cu o completare despre job în sine. „Răsplata financiară este cu siguranţă cea mai importantă, dar pe mine chiar mă interesează şi ceilalţi factori, precum potenţialul de avansare, munca într-o echipă minunată şi realizarea unui produs de care să fim cu adevărat mulţumiţi. Poate îmi poţi spune chiar tu care este bugetul alocat acestei poziţii pentru a putea discuta mai în amănunt.” 

6.      Nu minţi

Indiferent cum decurge conversaţia, niciodată nu e bine să minţi despre actualul tău salariu – fie că îl faci mai mic sau mai mare. Pentru ei nu este nevoie decât de o mică investigaţie pentru a-l afla, însă consecinţele sunt în general destul de grave. „Nu doar că ţi-ar afecta şansa, însă ar putea chiar să-ţi compromită reputaţia profesională.”

7.      Concentrează-te pe pasiunea ta pentru acel job

Punând accentul pe pasiunea ta pentru poziţia şi job-ul respectiv, precum şi pe contribuţia pe care ai putea-o avea, mai degrabă decât pe salariu, vei reuşi cu siguranţă să le atragi atenţia, maximizându-ţi astfel nu doar şansele, ci şi puterea.

„Cu strategia potrivită şi cu două-trei schimburi de replici de încălzire, poţi transforma genul acesta rece de conversaţie într-una care să contribuie la o întâlnire a minţilor,” a mai explicat Taylor.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO