Business Internaţional

Ce scoate din tolbă „Moş Crăciun“ pentru investitori: pesimism şi avertismente înainte de venirea noului an

Încetinirea economiei Chinei este unul dintre principalele pericole care va ameninţa economia globală în 2016

Încetinirea economiei Chinei este unul dintre principalele pericole care va ameninţa economia globală în 2016

Autor: Bogdan Cojocaru

08.12.2015, 22:00 56
Pentru că sfârşitul anului 2015 se apropie cu viteză, principalii „prezicători“ economici şi financiari de pe piaţă încep să-şi prezinte „ofertele“. Cei mai mulţi mizează pe pesimism şi prudenţă. 

Agenţia de rating Fitch, una dintre cele mai mari din lume, se prezintă cu un scenariu „şoc“ despre creşterea economică a Chinei şi avertizează că dacă economia acestei ţări încetineşte accentuat, economia globală va fi lovită dur. Înainte ca Fitch să-şi publice analiza, mai mulţi oficiali locali din China au recunoscut că au furnizat date economice false în ultimii ani pentru a da senzaţia că economia creşte sănătos. Presa chineză scrie că astfel explică aceşti oficiali încetinirea dramatică a economiei în regiunile lor.

Fitch atenţionează că o încetinire abruptă a creşterii PIB-ului Chinei la 2,3% în perioada 2016-2018 „va perturba comerţul mondial şi creşterea, cu efecte negative semnificative asupra pieţelor emergente şi companiilor internaţionale. În schimb, dobânzile pe termen scurt şi preţurile materiilor prime vor rămâne la niveluri joase mai mult timp“.

Standard & Poor's, rivalul Fitch, a ieşit pe piaţă cu avertismentul că procesul european de integrare s-a inversat şi că reticenţa ţărilor UE de a se integra mai mult acum, când Uniunea este luată cu asalt de refugiaţi şi când Marea Britanie ameninţă să plece din UE, riscă să pună în pericol ratingurile regiunii.

Nici cancelarul german Angela Merkel nu este optimist şi avertizează că zona euro încă nu a ieşit din criză după un an plin de crize mai mult sau mai puţin locale cum ar fi problema grecească, atacurile teroriste de la Paris şi valul de refugiaţi. Merkel recunoaşte că au fost făcute greşeli de către părinţii zonei euro şi că acestea trebuie îndreptate.  

De la la celălalt capăt al planetei, ministrul canadian de finanţe Bill Morneau spune că economia globală va înainta modest în viitorul apropiat, ceea ce va menţine presiunile descendente care apasă pe preţurile materiilor prime. Comentariile sale vin în condiţiile în care analiştii îşi reduc estimările de creştere pentru economia Canadei, una dintre cele mai dezvoltate ale lumii, dar vulnerabilă în faţa oscilaţiilor cotaţiilor materiilor prime. Canada estimează că preţul mediu al petrolului va fi în 2016 de 54 dolari barilul.

Prezicători de la PIMCO, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii în obligaţiuni din lume, sunt pesimişti în ceea ce priveşte Australia şI spun că această ţară ar trebui “să fie în alertă maximă în ceea ce priveşte intrarea în recesiune” . Salariile mici şI răcirea pieţei imobiliare va curma entuziasmul consumatorilor anul viitor, în timp ce investiţiile din domeniul resurselor vor continua să se contracte, scrie presa australiană. Australia este, ca şI Canada, una din economiile dezvoltate ale lumii.

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană dar cu o imagine pătată de multiplele scandaluri pe care le-a provocat, se concentrează pe unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale săptămânii: ce va face Rezerva Federală americană cu dobânzile. „Cu inflaţia slabă şi preţurile materiilor prime mici, acesta nu este momentul în care banca centrală să înceteze să mai sprijine pieţele. Nu credem că planul Fed de a normaliza politica monetară va ajunge prea departe”, scriu analiştii de la Deutsche Bank. „2016 nu vine fărăriscuri semnificative”, explică ei, enumerând printre temele care ar trebui urmărite alegerile din SUA, deteriorarea economiilor emergente, inclusiv economia Chinei, devalorizarea monedei chinezeşti şi ieşirea Marii Britanii din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO