Business Internaţional

Ce scrie presa britanică după incidentele din Piaţa Victoriei: „Este România cea mai coruptă ţară din UE? Analiştii politici cred că da”

Ce scrie presa britanică după incidentele din Piaţa...

Autor: Alex Ciutacu

15.08.2018, 18:01 9070

Publicaţia britanică Express.co.uk scrie un articol cu titlul „Este România cea mai coruptă ţară din UE? Analiştii politici cred că da”, în care analizează nivelul corupţiei din ţară prin prisma nemulţumirilor exprimate de cetăţeni.

O echipă de experţi politici susţine că ţările din estul Europei precum România se confruntă cu o întoarcere la autoritarism şi aminteşte lumii de Primăvara de la Praga, în contextul în care guvernul încearcă să obţină o putere mai mare, scrie publicaţia britanică.

Comentariile vin după ce un protest paşnic organizat de expaţii români împotriva corupţiei şi împotriva PSD-ului a luat o turnură „urâtă”, cum o numeşte autorul materialului.

Protestele din Bucureşti, la care oamenii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de corupţie, salarii mici şi interferenţele politicienilor în sistemul de justiţie, au luat o turnură violentă după ce autorităţile au încercat să oprească protestul.

Jandarmeria a utilizat tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a tempera protestatarii, care au încercat să treacă de gardul de siguranţă înspre sediul guvernului.

Însă autorii analizei politice, Marius Stan, director de cercetare în cadrul Centrului Hannah Arendt al Universităţii din Bucureşti şi Vladimir Tismăneanu, profesor de politică în cadurl Universităţii din Maryland, susţin că guvernul a reacţionat cu forţă brută pentru a transmite clar că o astfel de răscoală nu va fi permisă.

În cadrul unui articol publicat pe respectatul site politic Politico, Tismăneanu scrie că „PSD-ul – o mafie cleptocratică de fapt – ştia că dacă protestele ar fi fost un succes, controlul asupra puterii în stat ar fi scăzut pentru ei”.

„Din fericire, revolta exprimată atât pe plan naţional, cât şi internaţional, a forţat mâna autorităţilor să nu mai folosească forţa, încât protestele au continuat şi în weekend. (...) Însă în timp ce protestatarii păstrează presiunea şi cer demisia guvernului, nu este clar ce urmează să se întâmple”, scrie Tismăneanu.

Cei doi autori susţin că al doilea val de autoritarism se naşte în România, desprins din corupţia clasei de la conducere şi din dorinţa lor de a strivi pe oricine le contestă statutul”.

Aceştia susţin că în România corupţia este peste tot, lezând totul de la sistemul medical până la cel de educaţie şi până la sistemul de transport. „Există pe cheltuiala cetăţenilor şi afectează toate nivelele organizaţiilor din ţară şi viaţa cotidiană în România post-comunistă”.

Analiştii politici spun că partidul aflat la conducere s-a protejat prin modificarea legilor justiţiei. Autorii susţin că „ceea ce plănuiesc baronii din partidul aflat la conducere zilele acestea nu reprezintă altceva în afară de o preluare cu forţa a puterii în stat, indiferent de modul în care aceasta este proiectată”.

„Premierul Viorica Dăncilă s-a dovedit a fi o marionetă patetică, şi este incompetentă. Nenumăratele greşeli gramaticale au transformat-o în principala sursă de amuzament a naţiunii”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO