Business Internaţional

Ce scrie presa internaţională: Costul uriaş plătit de fiecare locuitor al Bucureştiului din cauza poluării excesive

Ce scrie presa internaţională: Costul uriaş plătit de...

Autor: Eduard Ivanovici

22.10.2020, 15:29 1372

Costul pe care îl plăteşte fiecare locuitor al Bucureştiului din cauza poluării depăşeşte 3.000 de euro în fiecare an, cea mai mare sumă din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu efectuat de Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), citat de Emerging-Europe.

Studiul cuantifică valoarea monetară a morţilor premature, tratamentele medicale, zilele de muncă pierdute şi alte costuri cauzate de aerul poluat.

Printre oraşele din top 10 se mai găsesc Varşovia, Bratislava şi Sofia, iar la sfârşitul clasamentului sunt trei oraşe din Estonia: Tallinn, Tartu şi Narva.

Luând în calcul o serie de factori de mediu, poluarea este prima cauză a morţilor premature din Europa, potrivit EPHA. Cea mai gravă problemă se regăseşte în oraşe, unde locuiesc două treimi din europeni. Peste 60% din oraşele continentului încalcă standardele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Agenţia Europeană pentru Mediu (AEM) spune că poluarea este responsabilă pentru 480.000 de decese premature de-a lungul continentului.

Studiul EPHA a examinat 432 de oraşe din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Norvegia şi Elveţia. Per total, costurile impuse de poluare depăşesc anual la 166 de miliarde de euro, sau 385 de milioane pentru fiecare oraş.

Prin contrast, în timp ce costul suportat în fiecare an de un bucureştean ajunge la 3.004 euro, un cetăţean spaniol din Santa Cruz de Tenerife suportă un cost de doar 382 de euro.

Raportul a mai scos la iveală faptul că Bucureştiul este pe locul 2 în topul celor mai mari costuri impuse de aerul poluat din Europa, primul loc fiind ocupat de capitala Regatului Unit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO