Cryptobusiness

Ce se întâmplă în Turcia: lira turcească a devenit mai volatilă decât bitcoinul

Ce se întâmplă în Turcia: lira turcească a devenit...

Autor: Alex Ciutacu

07.01.2022, 14:46 4343

Lira turceasă a devenit mai volatilă decât bitcoinul, în contextul în care volatilitatea istorică pe ultimele 90 de zile a monedei naţionale a Turciei a atins un nivel anualizat de 65%, acesta fiind un indicator care arată cât de mult a fluctuat preţul faţă de medie, raportat la dolarul american, conform datelor TradingView, citate de CoinDesk.

Practic, volatilitatea lirei turceşti a crecut de cinci ori în două luni, în timp ce volatilitatea istorică a bitcoin a scăzut la un nivel anualizat de circa 61%.

Creşterea volatilităţii istorice înseamnă că preţurile s-au mişcat mai mult decât de obicei. Activele cu un nivel înalt de volatilitate sunt considerate investiţii riscante, ceea ce înseamnă că lira turcească este în prezent mai riscantă dect bitcoinul.

Moneda turcilor s-a prăbuşit în doar şase săptămâni de la 9 lire pentru un dolar până la 18,5 lire pentru un dolar la mijlocul lunii decembrie. Situaţia s-a mai îmbunătăţit uşor în ultimele două săptămâni, dar încă rămâne instabilă.

Preşedintele turc Erdogan a venit cu o abordare prin care reduce dobânzile într-un moment în care inflaţia creşte, ceea ce contravine logicii economice aplicate la nivel global. Oricine s-a opus planului său a fost eliminat din poziţia pe care o ocupa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO