Business Internaţional

Ce se mai întâmplă la masa discuţiilor despre Brexit: Propunerile premierului britanic Boris Johnson nu sunt suficiente pentru a încheia un acord

Ce se mai întâmplă la masa discuţiilor despre Brexit:...

Autor: Lacramioara Ivaz, Mediafax

07.10.2019, 10:41 130

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut premierului britanic Boris Johnson revizuirea planului de acord privind Brexit, întrucât propunerile emise de Guvernul de la Londra nu sunt considerate o bază suficientă pentru încheierea unui acord de către oficialii europeni, relatează The Guardian.

Administraţia prezidenţială de la Paris a informat, prin intemediul unui comunicat, că în urma discuţiei telefonice pe care Emmanuel Macron a avut-o duminică cu Boris Johnson, preşedintele fancez i-a sugerat premierului britanic revizuirea planurilor privind Brexit, prezentate de acesta în cadrul sesiunii anuale a Partidului Conservator, din 2 octombrie, până la sfârşitul acestei săptămâni.

Propunerile Executivului de la Londra nu sunt considerate de către oficialii de la Bruxelles ca fiind o bază suficientă pentru realizarea unui acord privind Brexit, a amintit Emmanuel Macron. În cadrul aceluiaşi comunicat, acesta a sugerat că este de datoria britanicilor să reexamineze propunerile înaintea summitului Uniunii Europene din 17octombrie.

„Boris Johnson şi-a prezentat ultimele sale propuneri”; „Preşedintele (Emmanuel Macron, n.red.) i-a spus că negocierile trebuie să continue cu rapiditate prin intermediul echipei lui Michael Barnie în zilele următoare, pentru a putea evalua, la finalul săptămânii, dacă un acord, care respectă principiile Uniunii Europene, este posibil”, a informat un oficial de la Palatul Elysee.

Conversaţia telefonică dintre cei doi lideri vine în urma respingerii de către Macron a invitaţiei lui Johnson de a avea o întâlnire bilaterală, şeful de stat francez afirmând că negocierile trebuie să aibă loc doar prin intermediul negociatorului delegat al Uniunii Europene, Michael Barnier.

Negociatorul UE a anunţat că nu a fost mandatat de către Blocul european să semneze un acord cu Marea Britanie, în forma şi condiţiile propuse de Boris Johnson. Totodată, negociatorului delegat al Londrei, David Frost, a fost avertizat de faptul că nu va exista negocieri „de ultim moment” în cadrul summitului din această lună.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici şi a fost respins de mai multe ori de Camera Comunelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO