Business Internaţional

Ce se va întâmpla când economia Chine o va depăşi pe cea a SUA

Ce se va întâmpla când economia Chine o va depăşi pe...

Autor: Răzvan Botea

09.09.2018, 19:39 1103

Experţii sunt de părere că economia Chinei o va devansa pe cea a SUA în câteva zeci de ani. Economia Chinei va continua creşterea susţinută până în anul 2030, apoi va cunoaşte o decelerare, în timp ce economia Indiei va contnua creştere, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), scrie Bloomberg.

China a luat-o pe calea unui declin demografic brutal. Imediat ce China va depăşi economia SUA ca mărime, politica de a limita prin lege numărul de copii dintr-o familie la unul singur îşi va face simţite efectele. SUA se va confrunta de asemenea cu provocări demografice, dar nu se vor compara cu cele din China.

Între 2030 şi 2060, OCDE previzionează că economia SUA va creşte cu o medie de puţin sub 2% pe an. În jurul anului 2030, China ve deveni cea mai mare economie globală, însă predicţia raportului este că după acest an, economia Chinei va creşte cu doar 1,8% pe an, o decelerare puternică faţă de anii anteriori.

Este uşor de asumat că China îşi va continua ascensiunea, însă istoria ar putea să nu fie de acord, luând ca exemplu cazul Japoniei.

„Una dintre consecinţele pentru care creşte importanţa pieţelor emergente în economia globală, în special China şi India, dar şi Indonezia, este faptul că centrul de greutate în ceea ce priveşte activităţile economice globale se mută dinspre America de Nord către Asia”, arată articolul OCDE.

Trăim în continuare într-o lume financiară unipolară, unde dolarul este cea mai importantă valută şi cea mai importantă Bancă Centrală este Rezerva Federală. Cu timpul, China şi India vor dobândi aceste elemente de asemenea. Indonezia este cu câţiva paşi în urmă, însă tendinţa este de a urma paşii acestora.

Previziunea pentru 2060 nu este neapărat o lume a 4 giganţi economici, însă până atunci super-puterea economică globală va avea „companie” foarte puternică alături de care va conduce economia globală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO