• Leu / EUR4.9458
  • Leu / GBP5.8036
  • Leu / USD4.7643
Business Internaţional

Ce se va întâmpla cu Grecia? Scenariile de după alegerile legislative de duminică

Ce se va întâmpla cu Grecia? Scenariile de după alegerile legislative de duminică

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

17.06.2012, 13:04 867

Principalele scenarii posibile cu privire la Grecia şi zona euro după alegerile cruciale de duminică, care ar putea influenţa viitorul ţării, merg de la cele mai negre şi până la unele mai puţin defavorabile, relatează AFP, care prezintă succint patru astfel de posibilităţi.

- Abandonarea euro

Acest scenariu catastrofal ar putea deveni realitate dacă partidul stângii radicale Syriza câştigă majoritatea în alegerile de duminică. Vehement opus planului de austeritate impus de creditori, liderul său Alexis Tsipras vrea să revină asupra acestui plan, obţinut în schimbul unui ajutor financiar.

În cazul în care preia conducerea Greciei, el şi-a acordat zece zile să finalizeze aceste negocieri. Însă europenii nu îi dau ascultare. În opinia lor, dacă Grecia nu îşi respectă angajamentele, nu va mai primi un cent şi va trebui să se retragă din zona euro.

Potrivit unor oficiali informaţi, liderii Uniunii Monetare au analizat posibilitatea ca Guvernul grec să emită titluri de recunoaştere a datoriei, în cazul în care devine incapabil să mai plătească salarii, aştepâtndu-se la o posibilă revenire la drahmă. "Nu înseamnă că ne îndreptăm spre acest scenariu", a subliniat, însă, una dintre aceste surse.

- Neaplicarea planului de austeritate, dar menţinerea în zona euro

Un Guvern împotriva austerităţii s-ar putea forma în Grecia, care să decidă totodată să rămână în zona euro, aşa cum doreşte majoritatea populaţiei.

Acest lucru ar risca să conducă foarte repede la un impas: creditorii Atenei (UE şi FMI) ar închide robinetul împrumuturilor, antrenând rapid un default grec. Acest lucru ar pune băncile greceşti şi europene în mare dificultate, cu un risc de propagare la alte ţări fragile din zona euro, ca Spania, iar pe termen lung la o implozie a zonei euro-însăşi.

- Relaxarea planului de austeritate

Noile autorităţi greceşti, în cazul în care se angajează să respecte acordul, ar putea să obţină "un pic mai mult timp din partea UE şi FMI", a declarat vineri ministrul belgian de Externe Didier Reynders.
Acest scenariu ar putea prinde contur în cazul formării unui Cabinet de dreapta, sub egida Noii Democraţii, sau unui Cabinet de uniune naţională, condus de un lider de consens.

Dacă sunt posibile unele aranjamente marginale (asupra conţinutului reformelor, duratei sau dobânzilor), nucleul acordului dintre Atena şi creditorii săi - care se bazează pe reforme structurale - nu este negociabil, a declarat o sursă europeană.

Ar fi, într-adevăr, un lucru dificil de aceptat de către opinia publică europeană, în special în ţările care au pus în aplicare planuri de austeritate.

- Punerea în aplicare a reformelor şi menţinerea în zona euro

Conform acestui scenariu, Atena ar pune în aplicare măsurile de austeritate cerute de creditorii săi de-a lungul anilor, iar Guvernul grec ar reuşi să stabilizeze economia ţării.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9458
Diferență: -0,0445
Ieri: 4.9480
Azi: 4.7643
Diferență: 0,4618
Ieri: 4.7424
Azi: 5.8036
Diferență: 0,4257
Ieri: 5.7790
Azi: 4.7597
Diferență: -0,063
Ieri: 4.7627