Business Internaţional

Ce spun preţurile uraniului şi litiului despre viitorul industriei nucleare şi cel al maşinilor electrice?

Ce spun preţurile uraniului şi litiului despre viitorul...

Autor: Catalina Apostoiu

13.06.2024, 23:07 157

Uraniul a devenit noul aur, scum­pindu-se cu 233% în ultimii cinci ani. Litiul, aurul alb, este la doar o şesime din nivelul de acum doi ani, dar s-a stabilizat.

Preţul uraniului a crescut cu 233%, dezvăluind viteza cu care lumea îmbrăţişează din nou energia nu­cleară, scrie Bloom­berg. Scumpirea dra­matică a ura­niu­lui este o dovadă a magnitudinii şi vite­zei cu care se revine la energia nucleară. În ultimii cinci ani, preţul metalului ra­dioactiv a urcat cu 233%, peste triplul creşterii pre­ţurilor aurului şi cuprului, chiar şi după ce preţul acestuia a scăzut uşor în 2024.

Efervescenţa s-a transmis pe piaţa de acţiuni şi unele dintre cele mai mari nume din lumea finanţelor s-au grăbit să se implice în sector. Boomul s-ar putea bineînţeles transforma într-o prăbuşire. Ten­dinţa de înverzire a econo­miilor şi abandonare a combusti­bililor fosili a crescut puternic inte­resul lumii pentru uraniu.

O combinaţie de temeri de or­din geopolitic, legate de climat şi o­fer­tă ar putea împinge preţurile metalului şi mai sus, potrivit mining.com.

Cererea de ura­niu este în creş­tere puternică, nu­me­roase ţări plu­sând pe energie nu­cleară pentru a-şi acoperi nevoile tot mai mari de ener­gie şi a-şi reduce emisiile de carbon.

Experţii averti­zează de aseme­nea cu privire la un blocaj la nivelul ofertei, care ar putea scumpi în continuare metalul în anii următori. În ceea ce priveşte litiul, aurul alb, preţul acestuia se si­tu­ează acum la o şesime din nivelul din urmă cu doi ani, dar s-a stabilizat.

Preţurile litiului au suferit schimbări dramatice în ultimul deceniu, notează carboncredits.com.

În perioada 2010-2015, preţurile s-au menţinut relativ stabile, cu fluctuaţii minore datorate condiţiilor legate de cerere şi ofertă. Totuşi, din 2015, preţurile au început să urce puternic, impulsionate de piaţa EV în creştere explozivă şi cererea mai mare de soluţii de stocare a energiei regenerabile.

Până în 2017, preţurile litiului se triplaseră comparativ cu nivelurile din 2015. Această scumpire dramatică s-a datorat în primul rând expansiunii rapide a pieţei EV a Chinei şi investiţiilor în creştere în extracţia şi producţia de litiu.

Anul 2018 a adus un vârf al preţurilor, însă în 2019, o ofertă excedentară a dus la un declin pronunţat. Din 2019 până în 2021, preţurile au reflectat o perioadă de stabilizare a pieţei. Deşi sfârşitul lockdown-urilor au coincis cu o altă creştere puternică a cererii, trimiţând preţurile litiului la un maxim istoric, raliul a fost de scurtă durată.

Cu ratele inflaţiei crescând şi oferta de EV-uri depăşind cererea, preţurile litiului au scăzut din nou în 2023 înainte de a se stabiliza în prezent.

Analiştii anticipează că cererea de litiu va continua să crească, determinată de mai multe trenduri cheie. Cu guvernele din întreaga lume setându-şi ţinte ambiţioase pentru adoptarea EV-urilor, cererea de litiu este de aşteptat să crească. Dincolo de EV-uri, nevoia de soluţii eficiente de stocare a energiei va susţine de asemenea cererea de litiu.