Business Internaţional

Ce spun studiile americanilor: Rata mortalităţii este mai mare la pacienţii trataţi cu hidroxiclorochină

Ce spun studiile americanilor: Rata mortalităţii este...

Autor: Magda Gheorghiţă

25.04.2020, 22:01 30562

Un studiu american arată că rată a mortalităţii este crescută, la pacienţi trataţi cu hidroxiclorochină. Cercetători americani spun că trebuie să aşteptăm rezultatele unor studii clinice mai ample.

Cel mai mare studiu făcut de americani cu hidroxiclorochină arată că tratamentul nu pare a funcţiona în cazul bolnavilor de COVID-19. 368 de pacienţi internaţi în spitalele pentru veterani din SUA au participat la studiu.

Autorii studiului, cercetători la Universitatea din Carolina de Sud şi Virginia, au analizat dosarele medicale ale pacienţilor, pe care i-au grupat în trei categorii pentru a-i compara: cei trataţi doar cu hodroxiclorochină, cei care au primit combinaţia hidroxiclorochină-azitromicină şi cei care nu au primit hidroxiclorochină.

Proporţia pacienţilor decedaţi a fost mai mare în grupul care a fost tratat doar cu hidroxiclorochină – 28%. Cei care au primit combinaţia cu azitromicină au avut un procent al deceselor de 22%, iar cei care nu au fost trataţi cu hidroxiclorochină au murit în proporţie de 11%.

„O rată a mortalităţii crescută a fost identificată la pacienţii trataţi doar cu hidroxiclorochină. Aceste descoperiri subliniază importanţa aşteptării rezultatelor mai ample, randomizate, din studii controlate, înainte de folosirea de scară largă a acestor medicamente”, transmit autrorii studiului.

Concluzia poate fi însă înşelătoare, scrie AFP, pentru că grupul care a primit doar hidroxiclorochină a fost, la începerea tratamentului, în stare mai gravă şi cu riscuri mai mari faţă de alte grupuri – avea mai mulţi fumători, diabetici sau pacienţi cu antecedente cardiovasculare şi pulmonare.

Autorii au corectat statistic acest dezechilibru iniţial şi au observat că riscul crescut de mortalitate se menţinea în grupul tratat doar cu hidroxiclorochină.

Studiul nu a observant diferenţe între necesitatea de ventilare mecanică la pacienţii care au luat hidroxiclorochină simplă sau în combinaţie cu azitromicină.

Pentru moment, studiul nu ar trebui extrapolat la nivel mondial, pentru că a fost făcut pe un tip specific de bolnavi: toţi au fost bărbaţi, în majoritate afro-americani, cu vârsta medie de peste 65 de ani.

Într-un alt studiu recent, cercetători din Franţa au analizat 181 de pacienţi cu pneumonie, care au avut nevoie de oxygen. Aproape jumătate au luat hidroxiclorochină în 48 de ore după ce au ajuns la spital. S-a descoperit că nu a fost o diferenţă semnificativă în rata mortalităţii sau a internării la terapie intensivă a celor două grupuri. Opt dintre pacienţi au avut un ritm cardiac neobişnuit şi a fost necesară întreruperea tratamentului. Studiul francez nu a fost evaluat din punct de vedere ştiinţific şi nici nu a fost publicat într-o revistă medical, scrie CNN.

Citiţi AICI Ziarul Financiar ediţia de JOI

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO