Business Internaţional

Ce spune McKinsey, cea mai mare firmă de consultanţă din lume, despre impactul economic al crizei coronavirus

Ce spune McKinsey, cea mai mare firmă de consultanţă...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.03.2020, 00:05 2092

Cu pandemia de coronavirus provocând haos pe bursele de acţiuni din întreaga lume şi testând limitele principiului libertăţii de mişcare în UE, McKinsey, firmă de consultanţă americană, a publicat un raport cu trei scenarii posibile privind impactul economic al crizei: o revenire rapidă, o încetinire globală şi o recesiune.

În scenariul revenirii rapide, McKinsey consideră că dacă COVID -19 este considerată o boală sezonieră la fel ca gripa, efectele se vor amplifica până la un anumit punct, pentru ca apoi să se reducă în intensitate până la minimum. Acest lucru se va întâmpla numai dacă alte ţări au un succes la fel de moderat ca al Chinei în a ţine sub control creşterea numărului de cazuri de infecţii între graniţe. În acest scenariu, chiar dacă virusul se răspândeşte rapid, majoritatea oamenilor din afara focarelor îşi vor continu viaţa lor zilnică normală.

Dacă se întâmplă acest lucru, McKinsey apreciază un avans al PIB-ului global pentru 2020 la 2,0%, estimarea an­te­ri­oa­ră fiind de 2,5%. În scenariul încetinirii globale, ma­jori­ta­te­a ţărilor nu vor reuşi să ajungă la nivelul de control realizat de China. „Acest scenariu vede o răspândire în Africa, India şi alte zone dens populate, dar transmisibilitatea virusului sca­de în mod natural odată cu intrarea în primăvară a emisferei nor­dice“, se arată în raportul McKinsey. „Acest scenariu ia în cal­cul schimbări mult mai mari în comportamentele zilnice ale oamenilor.

Această reacţie durează de la şase până la opt săptămâni în oraşele cu transmisie activă şi între trei şi patru săptămâni în oraşele vecine.“ Pentru acest scenariu, firma proiectează o creşterea a PIB-ului global de 1-1,5%, ceea ce înseamnă o încetinire economică, dar nu o recesiune. Acest lucru ar afecta mai mult companiile mici şi mijlocii, în special cele care se bazează pe China.

Sectoare precum turismul şi transportul aerian vor suferi cel mai mult. O recesiune globală este cel mai pesimist scenariu. Acesta presupune că COVID -19 nu este o boală de sezon, ceea ce înseamnă că aceasta este aici pentru a rămâne.

În acest caz, afacerile vor avea activitate redusă pe tot parcursul anului, rezultatul fiin o recesiune cu sisteme de sănătate copleşite vizibil. „Acest scenariu are ca rezultat o recesiune, cu o creştere globală în 2020 de -1,5- 0,5%”, se arată în analiza citată. „În sectorul bunurilor de consum, scăderea accentuată a cererii consumatorilor va însemna probabil o cerere întârziată. Acest lucru are implicaţii pentru numeroasele companii de consum şi pentru furnizorii acestora care operează pe marje de capital de lucru subţiri.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO