Business Internaţional

Ce ştie Warren Buffett? "Oracolul" a investit 24 mld. dolari în vară, când toată lumea fugea de pe burse

Ce ştie Warren Buffett? "Oracolul" a investit 24 mld. dolari în vară, când toată lumea fugea de pe burse

Autor: Vlad Popescu

07.11.2011, 12:23 3234

Miliardarul Warren Buffett a investit 23,9 miliarde dolari în trimestrul trei prin intermediul Berkshire Hathaway, cea mai mare sumă din ultimii 15 ani, accelerând achiziţiile de acţiuni şi extinzând portofoliul dincolo de companii producătoare de bunuri de larg consum şi de servicii financiare.

Berkshire a cumpărat acţiuni în valoare de aproape 7 miliarde de dolari în perioada analizată, faţă de 3,62 miliarde de dolari în trimestrul al doilea şi doar 834 milioane de dolari în primele trei luni ale anului, a anunţat compania, potrivit Bloomberg.

Astfel, deţinerile de acţiuni din domeniile "comercial, industrial şi altele" ale Berkshire au crescut cu 62% în trimestrul al treilea, la 17,4 miliarde de dolari, depăşind investiţiile în companii de servicii financiare şi produse de consum.

Buffett a început să cumpere masiv în contextul crizei datoriilor de stat şi retrogradării ratingului SUA de către Standard & Poor's, care au cauzat pe burse cele mai puternice scăderi de la sfârşitul anului 2008.

Printre investiţiile derulate în trimestrul al treilea de miliardar se mai numără acţiuni şi certificate cu drepturi preferenţiale la Bank of America în valoare de 5 miliarde de dolari şi preluarea Lubrizol Corp pentru 9 miliarde de dolari.

Printre cele mai importante active din portofoliul lui Buffett se numără participaţii importante la Coca-Cola Co., cel mai mare producător de băuturi răcoritoare din lume, şi Wells Fargo, care a devenit recent cel mai mare creditor de pe piaţa rezidenţială din SUA. Din 2000 până în prezent, miliardarul a achiziţionat, printre altele, un distribuitor de energie şi unul dintre cei mai mari operatori feroviari din SUA, Burlington Northern Santa Fe, preluat anul trecut pentru 27 de miliarde de dolari.

Profitul net al Berkshire a scăzut cu 24% în trimestrul al treilea, la 2,28 miliarde de dolari, din cauza scăderilor de pe burse.

Valoarea deţinerilor de acţiuni la bănci, companii de asigurări şi de servicii financiare ale Berkshire Hathaway a crescut în trimestrul al treilea cu 2,7%, la 16 miliarde de dolari, în timp ce investiţiile în companii de produse de larg consum au scăzut cu 5%, la 12,6 miliarde de dolari. Printre acţiunile din portofoliul grupului se numără American Express şi Procter & Gamble. Berkshire a anunţat în acest an că are acţiuni la MasterCard.

Ultima dată când Buffett a investit mai mult de 20 de miliarde de dolari într-un singur trimestru a fost în al doilea şi al patrulea trimestru din 2008. În acel an, miliardarul a investit peste 70 de miliarde de dolari, în timp ce indicele S&P 500 avea cel mai prost an din 1937.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO